Mușchiul infraspinos

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Muşchiul infraspinos (în roşu)
Muşchiul infraspinos (în roşu)

Mușchiul infraspinos sau mușchiul subspinos (Musculus infraspinatus) este un mușchi triunghiular rotator extern a brațului așezat în fosa infraspinoasă a scapulei, ocupând cea mai mare parte a acestei fose.

Inserții[modificare | modificare sursă]

Are originea în fosa infraspinoasă (Fossa infraspinata) a scapulei prin fibre tendinoase și pe fascia infraspinoasă (Fascia infraspinata) ce-l acoperă. De aici fibrele sale merg în afară și converg într-un tendon ce trece posterior de capsula articulației umărului (Articulatio humeri) și se inserează pe fețișoara mijlocie a tuberculului mare al humerusului (Tuberculum majus humeri).

Raporturi[modificare | modificare sursă]

Este acoperit de mușchiul trapez (Musculus trapezius), mușchiul deltoid (Musculus deltoideus) și piele; acoperă articulația scapulohumerală (Articulatio humeri) și fosa infraspinoasă (Fossa infraspinata), iar lateral răspunde marelui rotund (Musculus teres major) și micului rotund (Musculus teres minor).

Mușchiul infraspinos are o bursă seroasă situată între tendonul propriu și capul humeral (Bursa subtendinea musculi infraspinati).

Inervație[modificare | modificare sursă]

Este inervat de nervul suprascapular (Nervus suprascapularis) din plexul brahial (neuromer C5—C6).

Acțiune[modificare | modificare sursă]

Mușchiul este un rotator lateral (în afară) al humerusului și brațului și are o eficiență mai mare atunci când brațul a fost, în prealabil, rotat înăuntru.

Inserându-se cu câteva fascicule pe capsula articulară devine și un tensor al capsulei articulare a articulației umărului și menține în același timp în contact oasele în articulația scapulohumerală.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Tratat elementar de anatomie descriptivă și topografică (cu aplicațiuni medico-chirurgicale) de Victor Papilian. Ediția III-a. Vol. I. Generalități, osteologie, artrologie, miologie. Sibiu, editura "Dacia Traiana" S. A. 1942
  • Victor Papilian. Anatomia omului. Volumul I – Aparatul locomotor. Ediția a XI-a, revizuită integral de prof. univ. dr. Ion Albu. Editura ALL, 2006
  • Z. Iagnov, E. Repciuc, I. G. Russu. Anatomia omului. Aparatul locomotor. Editura Medicală. București. 1962
  • Viorel Ranga. Anatomia omului, vol. 2 - Membrele. Editura: CERMA. 2002
  • Mihail Ștefaneț. Anatomia omului. Volumul I. Chișinău, Centrul Editorial-Poligrafic Medicina, 2007
Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Mușchiul infraspinos