Sari la conținut

Mușchiul infraspinos

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Muşchiul infraspinos (în roşu)
Muşchiul infraspinos (în roşu)

Mușchiul infraspinos sau mușchiul subspinos (Musculus infraspinatus) este un mușchi triunghiular rotator extern a brațului așezat în fosa infraspinoasă a scapulei, ocupând cea mai mare parte a acestei fose.

Inserții[modificare | modificare sursă]

Are originea în fosa infraspinoasă (Fossa infraspinata) a scapulei prin fibre tendinoase și pe fascia infraspinoasă (Fascia infraspinata) ce-l acoperă. De aici fibrele sale merg în afară și converg într-un tendon ce trece posterior de capsula articulației umărului (Articulatio humeri) și se inserează pe fețișoara mijlocie a tuberculului mare al humerusului (Tuberculum majus humeri).

Raporturi[modificare | modificare sursă]

Este acoperit de mușchiul trapez (Musculus trapezius), mușchiul deltoid (Musculus deltoideus) și piele; acoperă articulația scapulohumerală (Articulatio humeri) și fosa infraspinoasă (Fossa infraspinata), iar lateral răspunde marelui rotund (Musculus teres major) și micului rotund (Musculus teres minor).

Mușchiul infraspinos are o bursă seroasă situată între tendonul propriu și capul humeral (Bursa subtendinea musculi infraspinati).

Inervație[modificare | modificare sursă]

Este inervat de nervul suprascapular (Nervus suprascapularis) din plexul brahial (neuromer C5—C6).

Acțiune[modificare | modificare sursă]

Mușchiul este un rotator lateral (în afară) al humerusului și brațului și are o eficiență mai mare atunci când brațul a fost, în prealabil, rotat înăuntru.

Inserându-se cu câteva fascicule pe capsula articulară devine și un tensor al capsulei articulare a articulației umărului și menține în același timp în contact oasele în articulația scapulohumerală.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Tratat elementar de anatomie descriptivă și topografică (cu aplicațiuni medico-chirurgicale) de Victor Papilian. Ediția III-a. Vol. I. Generalități, osteologie, artrologie, miologie. Sibiu, editura "Dacia Traiana" S. A. 1942
  • Victor Papilian. Anatomia omului. Volumul I – Aparatul locomotor. Ediția a XI-a, revizuită integral de prof. univ. dr. Ion Albu. Editura ALL, 2006
  • Z. Iagnov, E. Repciuc, I. G. Russu. Anatomia omului. Aparatul locomotor. Editura Medicală. București. 1962
  • Viorel Ranga. Anatomia omului, vol. 2 - Membrele. Editura: CERMA. 2002
  • Mihail Ștefaneț. Anatomia omului. Volumul I. Chișinău, Centrul Editorial-Poligrafic Medicina, 2007
Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Mușchiul infraspinos