Mușchiul supraspinos

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Mușchiul supraspinos (în roșu)
Mușchiul supraspinos (în roșu)

Mușchiul supraspinos (Musculus supraspinatus) este un mușchi abductor triunghiular al umărului așezat în fosa supraspinoasă (Fossa supraspinata) a scapulei.

Inserții[modificare | modificare sursă]

Are originea în fosa supraspinoasă (Fossa supraspinata) a scapulei și pe fascia cu caracter de aponevroză care îl acoperă. Fibrele musculare se îndreaptă anterior și lateral trecând peste capsula articulației scapulohumerale (Articulatio humeri), căreia îi trimite câteva fascicule musculare și converg într-un tendon ce se inseră pe fețișoara superioară de pe tuberculul mare al humerusului (Tuberculum majus humeri).

Raporturi[modificare | modificare sursă]

Mușchiul supraspinos este acoperit de mușchiul trapez (Musculus trapezius) și acoperă fosa supraspinoasă a scapulei și capsula articulației scapulohumerale (Articulatio humeri).

Inervație[modificare | modificare sursă]

Inervația este asigurată de o ramură din nervul suprascapular (Nervus suprascapularis), ramură colaterală a plexului brahial (neuromerul C5—C6).

Acțiune[modificare | modificare sursă]

Este un abductor al brațului în articulația scapulohumerală, însă cu o acțiune limitată ca extindere. El începe doar mișcarea de abducție care este continuată de mușchiul deltoid (Musculus deltoideus). În paralizia mușchiului deltoid îl poate înlocui parțial; are rolul unui ligament activ menținând capul humeral în cavitatea glenoidă.

Este și un tensor al capsulei articulare a articulației scapulohumerale; inserându-se și pe capsulă, o ferește să fie prinsă între suprafețele articulare în mișcările din articulația umărului.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Tratat elementar de anatomie descriptivă și topografică (cu aplicațiuni medico-chirurgicale) de Victor Papilian. Ediția III-a. Vol. I. Generalități, osteologie, artrologie, miologie. Sibiu, editura "Dacia Traiana" S. A. 1942
  • Victor Papilian. Anatomia omului. Volumul I – Aparatul locomotor. Ediția a XI-a, revizuită integral de prof. univ. dr. Ion Albu. Editura ALL, 2006
  • Z. Iagnov, E. Repciuc, I. G. Russu. Anatomia omului. Aparatul locomotor. Editura Medicală. București. 1962
  • Viorel Ranga. Anatomia omului, vol. 2 - Membrele. Editura: CERMA. 2002
  • Mihail Ștefaneț. Anatomia omului. Volumul I. Chișinău, Centrul Editorial-Poligrafic Medicina, 2007
Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Mușchiul supraspinos