Muzeul Național al Ungariei

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Muzeul Național din Budapesta)
Jump to navigation Jump to search
Muzeul Naţional al Ungariei

Muzeul Național Maghiar (în maghiară Magyar Nemzeti Múzeum, a fost fondat în anul 1802) este Muzeul Național al Ungariei, clădirea muzeului este în Budapesta și a fost construit în stil clasic între anii 1837 - 1847 de către arhitectul Mihály Pollack.[1]

Istoric[modificare | modificare sursă]

Arhitectul Mihály Pollack (1773-1855), pictură de Mór Than

Muzeul Național al Ungariei a fost fondat în anul 1802 atunci când contele Ferenc Széchényi a înființat Biblioteca Națională Széchényi. Acest lucru ar fi fost urmat un an mai târziu de donarea de către soția lui Széchényi a unei colecții de roci minerale. Acest lucru a dus la crearea Muzeului Național al Ungariei ca fiind un muzeu de istorie naturală, și nu doar o bibliotecă. În anul 1807, Parlamentul Național a Ungariei a adoptat o lege cu privire la noile instituții și a cerut națiunii donații pentru ajutorarea acestui muzeu.

Parlamentul ungar a ajutat la dezvoltarea și mărirea spațiilor de expunere între anii 1832 - 1834. Astfel, Parlamentul a votat alocarea unui fond de o jumătate de milion de forinți pentru construirea unei clădiri noi pentru muzeu. În acest timp, Muzeul Național de Istorie al Ungariei a fost înființat oficial ca parte integrantă a Muzeului Național al Ungariei. Mai târziu, în 1846, muzeul sa mutat în locația sa actuală Múzeum krt. 14-16. Aici muzeul se află într-o clădire în stil neoclasic proiectat de Mihály Pollack.

Muzeul văzut de sus

Muzeul Național al Ungariei a jucat un rol important în revoluția maghiară din anul 1848. Declanșarea Revoluției a fost cauzată de citirea de către Sándor Petőfi a celor 12 de puncte din faimosul poem „Nemzeti dal” (Imnul Național) pe treptele din față ale muzeului. Acest lucru a identificat muzeul ca o identitate națională majoră pentru Ungaria. În amintirea revoluției s-au adăugat două statui la muzeu. Prima este o statuie a lui János Arany, care a fost inaugurată în 1883. Mai târziu, în 1890 a existat o statuie lângă scările muzeului unde era o placă comemorativă a lui Sándor Petőfi. Astăzi, festivitățile de comemorare a Zilei Naționale din 1848 au loc în fața muzeului.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ hu "Alkotások honlapja :: Magyar Nemzeti Múzeum" . Bek - o Budapesti Építész Kamara honlapja. Adus de 2009-03-27.