Musca de casă

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Musca de casă
Musca domestica housefly.jpg
Clasificare științifică
Regn: Animalia
Încrengătură: Arthropoda
Clasă: Insecta
Ordin: Diptera
Secțiune: Schizophora
Familie: Muscidae
Gen: Musca
Specie: M. domestica
Nume binomial
Musca domestica
Linnaeus, 1758
Subspecii
  • M. d. calleva Walker, 1849
  • M. d. domestica Linnaeus, 1758

Musca de casă sau musca comună (științific: Musca domestica) este o specie de muște din familia Muscidae, subordinul Cyclorrhapha, ordinul Diptera. Este una dintre cele mai răspândite specii de muscă, reprezentând un total de 91% din totalul muștelor care intră în casele oamenilor. De asemenea, musca de casă este una dintre cele mai răspândite insecte pe glob, fiind găsită aproape oriunde. Este considerată vector pentru că transmite o multitudine de boli.

Descriere fizică[modificare | modificare sursă]

Lungimea adulților atinge 8–12 mm. Toracele are o culoare gri, cu patru linii negre longitudinale ca semne distinctive. Tot corpul este acoperit de un strat asemănător unui puf cu rol de protecție. Femelele sunt puțin mai mari decât masculii și au spațiul dintre cei doi ochi roșii compuși mai mare. Masa pupelor poate atinge între 8 și 20 mg asta depinzând de unele condiții. [1]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Larraín, Patricia & Salas, Claudio (). „Musca de casă (Musca domestica L.) (Diptera: Muscidae) dezvoltarea sa în diferite tipuri de gunoaie [Desarrollo de la Mosca Doméstica (Musca domestica L.) (Díptera: Muscidae) en Distintos Tipos de Estiércol]”. Chilean Journal of Agricultural Research. 68 (2): 192–197. doi:10.4067/S0718-58392008000200009. ISSN 0718-5839. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Musca de casă
Wikispecies
Wikispecies conține informații legate de Musca de casă