Sari la conținut

Munții Eilat

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Munții Eilat
Altitudine899 m  Modificați la Wikidata
LocalizareIsrael  Modificați la Wikidata
Coordonate29°40′02″N 34°54′51″E ({{PAGENAME}}) / 29.6672°N 34.9142°E
Hartă

Munții Eilat (în ebraică הרי אילת, transliterat: Harei Eilat) sunt un lanț muntos din Negevul de sud din sudul Israelului.[1] Lanțurile Văii Timnei aparțin Munților Eilat.[2] Printre blocurile centrale ale munților, Muntele Ezechia este cel mai înalt, urmat de Muntele Solomon. Munții au vedere la Golful Aqaba, care face parte din Marea Roșie.

Formațiunile stâncoase din munții Eilat sunt un amestec de granit, calcar și gresie, care poate fi descris ca fiind „extrem de colorat”.[3]

Munții sunt numiți după orașul din apropiere Eilat și numele biblic al orașului Eilot (Eiloth), care a fost situat îpelocul pe care astăzi se află orașul Eilat.

Țări vecine

[modificare | modificare sursă]

Din vârful Mt. Tzfachot, în extremitatea sudică a lanțului muntos, vizitatorii pot vedea țările: Egipt (via Peninsula Sinai) atunci când se uită spre sud-vest. Vizitatorii care se uită spre est, peste Golful Aqaba, pot vedea, de asemenea, Iordania. În zilele senine, de asemenea, Arabia Saudită poate fi văzută, privind spre sud-est (de asemenea, peste Golful Aqaba).

În fundal, Egiptul poate fi văzut de pe Muntele Tzfachot, iulie 2013
Din vârful Muntelui Tzfachot privind spre sud. Israel în prim-plan și în fundal - coasta de vest egipteană a golfului: orașul Taba și Insula faraonului.

]

Zonă importantă pentru păsări

[modificare | modificare sursă]

Creasta Munților Eilat de-a lungul părții vestice a sudului Văii Arava face parte dintr-o zonă importantă pentru păsări de 60.000 ha, așa cum a fost desemnată de BirdLife International, deoarece sprijină populațiile de diferite specii de păsări, în special păsări de apă⁠(d), răpitoare și migratoare sezoniere.[4]

Rezervația Munților Eilat

[modificare | modificare sursă]

Rezervația Munților Eilat este o rezervație naturală declarată în Negev, care a fost declarată la 10 august 1986 și a fost extinsă de atunci. Suprafața rezervației este de aproximativ 415,04 dunami.

  1. ^ Karst Hydrology: Proceedings of an International Workshop (Workshop W2) Held at Rabat, Morocco, During the Fifth Scientific Assembly of the International Association of Hydrological Sciences (IAHS) : from 23 April to 3 May, 1997. International Association of Hydrological Sciences. . p. 146. ISBN 1901502406. 
  2. ^ Biological Resources and Migration. Springer Science & Business Media. . p. 363. ISBN 3662060833. 
  3. ^ Loren Chemla. „Hiking in Eilat mountains”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  4. ^ „Southern Arava valley and Elat mountains”. BirdLife Data Zone. BirdLife International. . Accesat în . 

Legături externe

[modificare | modificare sursă]

Materiale media legate de Munții Eilat la Wikimedia Commons

  • he [שמורת הרי אילת - באתר הטיולים "טבע ונופים בישראל"] Pe site-ul de călătorie „Natura și peisajele din Israel”