Moshe Melamed

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Moshe Melamed
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
Ungheni, gubernia Basarabia, Imperiul Rus Modificați la Wikidata
Decedat (71 de ani) Modificați la Wikidata
Los Angeles, California, SUA Modificați la Wikidata
Cetățenie Imperiul Rus
 Statele Unite ale Americii Modificați la Wikidata
Ocupațiejurnalist Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba idiș Modificați la Wikidata

Moshe Melamed (în idiș ‏‏משה מלמד‎‏‎, în rusă Мойше Меламед; n. , Ungheni, gubernia Basarabia, Imperiul Rus – d. , Los Angeles, California, SUA) a fost un evreu basarabean, scriitor, critic de teatru, redactor și jurnalist american de limbă idiș.

Biografie[modificare | modificare sursă]

S-a născut în târgul Ungheni (acum oraș și centru raional din Republica Moldova) din județul Iași, gubernia Basarabia (Imperiul Rus), în familia tâmplarului Haikel Melamed.[1] A primit o educație tradițională evreiască într-un heder, la vârsta de doisprezece ani a devenit ucenic de tâmplar. Sub influența lui Șomer (pseudonimul scriitorului Nohem-Meer Șaikevici), de la vârsta de 18 ani, a publicat note și eseuri în ziarul Der Yud. În 1905 a emigrat în Statele Unite, unde a început imediat să publice povești, eseuri, articole critice literar în diferite periodice ale țării și din străinătate (prima publicație a fost în ziarul londonez Yidisher Express).

A fost unul dintre fondatorii coloniei agricole evreiești anarhiste din Clarion, Utah,[2] unde a locuit din 1912 și a deschis o școală evreiască, o bibliotecă și alte instituții culturale.[3][4] Primul grup de coloniști din Philadelphia a sosit în Clarion pe 10 septembrie 1911 și a început să prelucreze 1.500 de acri de pământ pentru grâu, lucernă și ovăz. Solul deșert s-a dovedit a fi de puțin folos pentru cultivarea acestor culturi, dar în ciuda acestui fapt, numărul de coloniști într-un an a crescut la 156 de persoane. În 1916, coloniștii au trebuit să părăsească așezarea, care s-a transformat în curând într-un oraș-fantomă.[5]

În 1917, s-a reîntors în Philadelphia, unde s-a alăturat teatrului evreiesc, și lucrat și ca copist. Curând a devenit membru al redacției, apoi redactor și angajat permanent al ziarului Di Yiddishe Valt („Lumea evreiască”), a condus departamentul de teatru al acestui ziar. A publicat regulat în cotidianele din New York: Forverts („Înainte”) și Tog („Ziua”), unde a publicat mai multe romane. În 1934, a cofondat o altă colonie agricolă în Roosevelt, New Jersey, unde a locuit până la începutul anilor 1950.[6]

A fost autorul mai multor cărți, dintre care principalele sunt A rege glik („Un moment de fericire”, 1924) și Vanderveg („Drum rătăcitor”, 1944), prima o lucrare epică care povestește despre târgul basarabean, în care s-a născut autorul, al doilea, despre viața imigranților basarabeni în Lumea Nouă, iar al treilea, despre colonia agricolă evreiască din Statele Unite. De asemenea, a scris mai multe piese de teatru într-un singur act: Have (1907), Bam framedn fayer (1917) și altele.

Referințe[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

  • [