Moscheea Fatih

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Moscheea Fatih

Moscheea Fatih din Istanbul
General
Localizare: Turcia Istanbul, Turcia
Regiune: Marmara
Fondator: Mahomed al II-lea
Perioadă construcție: 1463-1470
Detalii arhitecturale
Arhitecți: Atik Sinan, Mimar Mehmet Tahir
Stil arhitectural: islamic, clasic otoman
Număr minarete: 2

Moscheea Fatih este o moschee din orașul Istanbul, din Turcia. Numele ei se traduce ca Moscheea Cuceritorului, deoarece a fost construită de către sultanul Mahomed al II-lea, cel ce a cucerit Constantinopolul.

Istorie[modificare | modificare sursă]

Moscheea a fost construită din ordinul sultanului Mahomed al II-lea, pe locul unei vechi biserici bizantine. Construcția a avut loc între anii 1463-1470, și a fost realizată de către arhitectul Atik Sinan. Ea a fost una dintre cele mai mari moschei din Istanbul, fiind prima operă monumentală a arhitecturii otomane.

Moscheea Fatih cuprindea un întreg complex de clădiri ce includea săli de mese, fântâni, opt școli islamice, un spital, o bibliotecă și un ospiciu. Ea a fost grav avariată în urma cutremurelor din 1509, 1577, 1754 și 1766, ultimul fiind cel mai devastator din cauză că atunci a căzut cupola principală a moscheii. În anul 1771, din ordinul sultanului Mustafa al III-lea au avut loc numeroase modificări și reparații, modificări făcute de către arhitectul Mimar Mehmet Tahir.

Arhitectura[modificare | modificare sursă]

Moscheea Fatih are un dom cu un diametru de 26 de metri, suspendat pe patru arce și susținut de patru semicupole. Construcția cuprinde o fântână pentru abluțiune și o curte cu două minarete.

Interiorul este unul colorat, cu gresie albastră și sigili pictate cu litere arabe. Mihrabul datează din timpul construcției originale, în schimb minbarul prezintă influența barocului european.

Fotogalerie[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Moscheea Fatih