Sari la conținut

Moscheea Kocatepe

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Moscheea Kocatepe

Moscheea Kocatepe din Ankara
General
Localizare: Turcia Ankara, Turcia
Fondator: Ahmet Hamdi Akseki
Perioadă construcție: 1967-1987
Detalii arhitecturale
Stil arhitectural: neo-clasic otoman
Capacitate: 24.000
Lungime: 67 metri
Lățime: 64 metri
Înălțime maximă: 48,5 metri
Număr minarete: 4
Înălțime minarete: 88 metri

Moscheea Kocatepe este o moschee din Ankara, Turcia. Aceasta este cea mai mare moschee din oraș și una dintre cele mai mari moschei din această țară.

Istorie și arhitectură

[modificare | modificare sursă]

Ideea de a construi moscheea i-a venit lui Ahmet Hamdi Akseki, vice-președinte al Cultelor, care în anul 1944 împreună cu șaptezeci și două de persoane a înființat Societatea de a Construi o Moschee în Yenișehir, Ankara. În anul 1947 societatea a solicitat diverse opinii și proiecte din partea a numeroși arhitecți pentru posibilele planuri ale moscheii, dar nici una dintre schițe nu a fost acceptată.

În anul 1956, prin eforturile lui Adnan Menderes, prim-ministrul Turciei din aceea perioadă, a fost alocat un teren pentru construirea viitoarei moschei, iar un an mai târziu a fost făcută o nouă cerere pentru planuri. Au fost evaluate treizeci și șase de schițe, iar în cele din urmă a fost ales proiectul comun al unei moschei moderniste a lui Vedat Dalokay și Nejat Tekelioğlu.

Proiectul a fost acceptat ca fiind un design practic și inovator. Construcția a început, dar din cauza criticilor conservatorilor la adresa aspectului său modernist, a fost oprită la nivelul fundației. După acest incident, în anul 1967 a avut loc un nou concurs de arhitectură, câștigat de proiectul comun al lui Husrev Tayla și Fatin Uluengin, declarat a fi cel mai bun proiect. Construcția ei a început în același an și a fost finalizată în anul 1987.

Planul moscheii Kocatepe este cel al unei moschei neo-clasice otomane, fiind inspirată după Moscheea Albastră, Moscheea Șehzade din Istanbul și Moscheea Selimiye din Edirne. Ea are 4 minarete de 88 de metri, dotate cu lifturi, un dom înalt de 48,5 metri și o lungime de 67 de metri, acest lucru făcând-o cea mai mare mosche din Ankara și una dintre cele mai mari din Turcia.

Galerie de imagini

[modificare | modificare sursă]

Legături externe

[modificare | modificare sursă]

Materiale media legate de Moscheea Kocatepe la Wikimedia Commons