Morgoth

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare

Morgoth, cunoscut și ca Melkor, este un personaj ficțional din Legendariumul lui J.R.R. Tolkien. Este principalul personaj negativ în Silmarillion și un antagonist în The History of Middle-earth.

Generalități[modificare | modificare sursă]

Melkor a fost creat la începutul lumii de către Eru Ilúvatar, ca unul dintre Valari. Fără îndoială printre cei mai puternici, era egalat doar de fratele său Manwë. Invidios pe acesta și pe darurile celorlalți s-a răzvrătit împotriva creatorului său și a ajutat la apariția răului în Lume (Arda).

După rebeliunea sa, Melkor s-a dus în Pământul de Mijloc unde a făcut tot posibilul să nesocotească trudele Valarilor și să ademenească mulți Maiari în slujba sa. Din fortăreața sa Utumno, a aflat de apariția elfilor și pizmuindu-i a căutat să îi ticăloșească sau să îi nimicească. Valarii au intervenit și l-au capturat pe Melkor, ținându-l mult timp în captivitate, până când a scăpat. În fuga sa a furat prețioșii Silmarili și de atunci elfii îl numesc Morgoth. Cum Utumno fusese năruit, s-a stabilit în Angband, avându-l pe Gothmog, mai-marele Balrogilor, care să comande apărarea.

Aducând multă nefericire și rău în Arda, Valarii s-au îndurat de rugămintea lui Earendil și-au adunat oastea lor în Valinor. Atunci s-a pornit Războiul Mâniei contra hoardelor lui Morgoth, în care majoritatea servitorilor lui au fost hăituiți și distruși. Morgoth însuși a fost înfrânt, trupul i-a fost fărâmat, iar spiritul prins în Nimicnicie. În anii ce aveau să urmeze, Sauron avea ca Senior al Întunecimii să îi ocupe locul, fiind la apogeul său mai măreț efectiv decât Morgoth în evul trecut. Rămășițe ale forțelor lui Morgoth, printre care Balrogii, au continuat să dăinuie în Pământul de Mijloc.

Titluri și alte denumiri[modificare | modificare sursă]

Numele de Melkor (original Melko) înseamnă 'Cel ce se Răzvrătește cu Putere' în Quenya (limbă ficțională inventată de J.R.R. Tolkien), în timp ce Morgoth era 'Dușmanul Întunecat'. I se mai spunea și Regele Negru, Mâna Neagră, Bauglir, 'Asupritorul' sau Belegûrth, 'Marea Pierzanie'. Socotindu-se mai presus ca Manwë, Morgoth însuși își spunea Regele Lumii sau Regele cel Mai Bătrân. Cel mai cunoscut însă este ca Dușmanul Negru sau Seniorul Întunecimii.