Monumentul lui Tudor Vladimirescu din București

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Monumentul lui
Tudor Vladimirescu
Poziționare
Coordonate44°26′47″N 26°06′55″E / 44.4463°N 26.1154°E
LocalitateBucurești
Țara România
AdresaStrada Precupeții Vechi, la intersecția cu strada Mihai Eminescu, sector 2
Edificare
SculptorTeodor Burcă
Data finalizării1934
Înălțime2,50 metri (statuia),
5 metri (soclul)
Materialebronz (statuia),
beton placat cu travertin (soclul)
Clasificare
Cod LMIB-III-m-B-20025

Monumentul lui Tudor Vladimirescu este opera sculptorului român Teodor Burcă. A fost dezvelit în anul 1934. Realizată din bronz statuia are 2,50 metri înălțime și este plasată pe un soclu înalt de 5 metri, placat cu travertin. Statuia îl reprezintă pe Tudor Vladimirescu în picioare, tinând cu mâna dreaptă sabia ridicată deasupra capului și având în mâna stângă un drapel. În partea frontală a soclului este reprezentat un leu.

Tudor Vladimirescu (1780-1821) a fost inițiatorul și conducătorul Revoluției de la 1821 din Țara Românească. Dorința ce mai mare a lui Tudor a fost să ridice „norodul la arme”, având drept obiectiv „descătușarea deplină a poporului român din robia influențelor răsăritene, schimbându-se orientarea vieții spirituale și materiale spre apus” (Eugen Lovinescu). Intrând în București în fruntea „adunării poporului”, este primit cu entuziasm de către masele populare din capitală. În primăvara anului 1821 a preluat conducerea țării, fiind numit de popor „Domnul Tudor”. Este trădat și ucis în același an la Târgoviște, din dispoziția lui Alexandru Ipsilanti, conducătorul „Eteriei”, fost aliat cu Tudor[1].

Opera este înscrisă în Lista monumentelor istorice 2010 - Municipiul București - la nr. crt. 2343, cod LMI B-III-m-B-20025[2].

Monumentul este amplasat pe strada Precupeții Vechi, sector 2, la intersecția cu strada Mihai Eminescu (în părculețul de lângă Biserica Precupeții Vechi - Biserica Tuturor Sfinților).

Note[modificare | modificare sursă]