Sari la conținut

Molibdenit

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Molibdenit

Molibdenit in asociație cu cuarț (Quebec, Canada)
Date generale
Formula chimicăMoS2
Clasa mineraluluiSulfiți
Sistem de cristalizarehexagonal
Culoarecenușie albăstruie, violetă
Urmacenșie verzuie
Duritate1 - 1,5
Masa specifică4,7 - 4,8
Luciumetalic
Transparențăopac
Spărturaîn foi, grăunțoasă
Clivajperfect
Habituscristale hexagonale, prismatice, forme grăunțoase, sau agregate
Punct de topire1900
Propriețăți optice
Alte caracteristici
Reactivitatea chimicăgreu solubil în acizi
Minerale asemănătoareGrafitul

Molibdenit este un mineral întâlnit destul de frecvent în natură, el face parte din clasa sulfiților. Mineralul cristalizează în sistemul hexagonal,sau se prezintă sub formă de agregate de culoare cenușie plumburie, cu nuanțe albăstrui violet. Molibdenitul poate fi găsit asociat în minereuri de aur și argint.

Caracteristici[modificare | modificare sursă]

Ca aspect și duritate molibdenitul se aseamănă cu grafitul, ambii sunt folosiți la producerea lubrifianților, de grafit se deosebește prin urmă, la grafit urma este de culoare cenușie negricioasă, pe când la molibdenit ea este de culoare cenușie verzuie. Molibdenitul este de regulă opac, foițe foarte subțiri la lumina infrarot sunt transparente, punctul de topire al mineralului este foarte ridicat. Spre deosebire de grafit, el este folosit ca semiconductor, și ca aliaje superioare ale oțelului utilizat în industria armamentului, sau la reactoare atomice.

Mod de răspândire[modificare | modificare sursă]

Molibdenitul este întâlnit frecvent în rocile magmatice, ca aplite, granite, pegmatite sau în roci hidrotermale ca și gangă, porfire. El apare frecvent asociat cu cuarțul, anhidritul, fluoritul, pirita, calcopirita, și seelitul. Printre locurile cu zăcămintele cu molibdenit se pot aminti statele: Afganistan, Argentina, Australia, Belgia, Luxemburg, Germania, Finlanda, Italia, Rusia, Groenlanda, Austria, România (Munții Apuseni) și continentul nordamerican.