Sari la conținut

Moartea unui ciclist

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Moartea unui ciclist
Muerte de un ciclista

Afișul românesc al filmului
Titlu originalMuerte de un ciclista
Genfilm dramatic
RegizorJuan Antonio Bardem
ScenaristLuis Fernando de Igoa
Juan Antonio Bardem
ProducătorManuel J. Goyanes
Director de imagineAlfredo Fraile
MontajMargarita de Ochoa
MuzicaIsidro B. Maiztegui
DistribuțieLucia Bosè
Alberto Closas
Otello Toso
Bruna Corrà
Premiera9 mai 1955
Premiera în România  (1957-01-04)
Durata88 minute
a/n
ȚaraSpania Spania
Italia Italia
Locul acțiuniiMadrid  Modificați la Wikidata
Limba originalăspaniolă
Disponibil în românăsubtitrat
Urmat deStrada mare  Modificați la Wikidata
Prezență online

Moartea unui ciclist (titlul original: în spaniolă Muerte de un ciclista) este un film dramatic spaniol, realizat în 1955 de regizorul Juan Antonio Bardem, protagoniști fiind actorii Lucia Bosè, Alberto Closas, Otello Toso.

Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

Subiectul filmului tratează soarta unui cuplu, mai exact sfârșitul acestei legături. Maria este soția bogatului industriaș Castro. Juan, este un tânăr profesor universitar care a fost cândva logodnicul Mariei. Amândoi întorcându-se cu mașina Mariei dintr-o escapadă, din neatenție aceasta lovește grav un ciclist. Pentru că se tem că aventura lor ar putea deveni cunoscută, fug de la locul accidentului. Juan află a doua zi din ziar că victima a murit din cauza rănilor sale.

Distras de știre, Juan este răspunzător pentru eșecul la examen al studentei Matilde. În timp ce studenții protestează cerând înlăturarea lui Juan, iar María este șantajată de parvenitul Rafa, care suspectează o legătură între ea, Juan și accident, sentimentul de vinovăție începe să-l chinuie pe Juan. Fără să se identifice, merge la blocul din cartierul muncitoresc în care locuia biciclistul ucis ca să vorbească cu soția acestuia, apoi încearcă să se împace cu Matilde.

Maria și Juan merg cu mașina la locul accidentului. Juan încearcă să o convingă pe María ca împreună cu el să mărturisească poliției ce s-a întâmplat. După explicația furtunoasă, Maria se preface că acceptă, dar urcâd la volan, îl ucide pe Juan, bușindu-l cu mașina. De teamă să rateze avionul pe care trebuie să-l ia pentru a-și însoți soțul în străinătate, conduce cu viteză mare, încearcă pe un pod să evite un biciclist pe care îl zărește în ultima clipă și devine ea însăși victima unui accident rutier.

„ Pe parcursul intrigii polițiste, Bardem semnalează mizeria socială, favoritismul politic, revolta studențimii, storcând din conflictul intim un potențial conținut critic subversiv. ”
—T. Caranfil , Dicționar universal de filme [1]
  1. ^ Caranfil, Tudor, Dicționar universal de filme, București, 2008: Litera internațional, p. 604; 
  • Caranfil, Tudor, Dicționar universal de lungmetraje cinematografice (filme de ficțiune), Ed. a 3-a revizuită, București, 2008: Litera internațional, p. 1106, ISBN 978-973-675-416-6 ;

Legături externe

[modificare | modificare sursă]