Strada mare

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Strada mare
Calle Mayor

Afișul românesc al filmului
Titlu originalCalle Mayor
Genfilm dramatic
RegizorJuan Antonio Bardem
ScenaristJuan Antonio Bardem
Bazat pepiesa La señorita de Trévelez de Carlos Arniches
StudioCesáreo González Producciones Cinematográficas
Director de imagineMichel Kelber
MontajMargarita de Ochoa
MuzicaJoseph Kosma
Isidro B. Maiztegui
CostumeSastrería Cornejo[*][[Sastrería Cornejo (Spanish company that specialises in costumes for film, television and theater)|​]]  Modificați la Wikidata
DistribuțieBetsy Blair
José Suárez
Yves Massard
Premiera9 septembrie 1956 (Festivalul de Film Veneția)
Durata99 minute
a/n
ȚaraSpania Spania
Franţa Franța
Locul acțiuniiSpania  Modificați la Wikidata
Limba originalăspaniolă
Disponibil în românăsubtitrat
NominalizăriInternational Submission to the Academy Awards[*][[International Submission to the Academy Awards (A film submitted for Academy Awards consideration by a country's approved organization (jury or committee).)|​]] (Spania, )  Modificați la Wikidata
Precedat deMoartea unui ciclist  Modificați la Wikidata
Urmat deRăzbunarea  Modificați la Wikidata
Prezență online
Filmările exterioare au început în Palencia, unde a fost folosită pentru Strada mare.

Strada mare (titlul original: în spaniolă Calle Mayor) este un film dramatic hispano-francez, realizat în 1956 de regizorul Juan Antonio Bardem, după piesa La señorita de Trévelez al scriitorului Carlos Arniches, protagoniști fiind actorii Betsy Blair, José Suárez și Yves Massard.

Rezumat[modificare | modificare sursă]

Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

Strada principală a unui oraș mic, undeva într-o provincie spaniolă, este scena acțiunii. Isabella este cum se spune în mod obișnuit „o fată bătrână a târgului”. Ea provine dintr-o familie bună, în care tinerele din Spania lui Franco din anii 1950, în mod natural, nu merg la muncă, ci după cum spune codul bunelor maniere, așteaptă ca bărbatul vieții lor, să le ceară în căsătorie. Acum Isabella are deja 35 de ani și bărbatul visurilor ei pur și simplu nu a apărut. Tânără a devenit o peresoană „cenușie” profund frustrată.

Într-o zi însă, cunoaște un tânăr frumos pe nume Juan. Este chipeș și recent a fost transferat în acest oraș ca funcționar public. Isabella se îndrăgostește imediat de el și crede că și el are aceleași sentimente pentru ea. În această credință, ea devine pe zi ce trece tot mai înfloritoare. Dar presupunerile ei se bazează pe o amăgire. Juan se joacă doar cu ea. Un joc răutăcios conceput de tinerii din acest oraș, la care s-a alăturat și Juan. La „Marele bal” care se ține anual, bomba ar trebui să explodeze și Isabella să fie ridiculizată fără milă. Tinerii socotesc că ideea lor prostească este foarte distractivă.

Într-o zi, Federico Rivas îl vizitează pe prietenul său Juan și află îngrozit despre planul inuman ce se pregătește. Îl presează masiv pe Juan și îi spune clar că trebuie neapărat să-i dezvăluie absolut tot adevărul Isabellei. Dar Juan este prea laș pentru asta. Pentru a înrăutăți lucrurile și mai tare, Juan chiar a început să simtă ceva pentru această femeie. Dar nu îndrăznește să-i mărturisească lui Isabella toate acestea și nu îndrăznește nici să înfrunte ortacii lui de pe strada mare, pentru că se teme de ridiculizarea lor ascuțită.

În ajunul marei festivități, la care Isabella urmează să fie expusă ridicolului, Juan pleacă pentru a evita din timp orice responsabilitate. În timp ce Isabella este încântată să ajute la decorarea sălii de bal, Federico decide să-i ia treaba lui Juan și îi spune fetei adevărul despre jocul malefic al lui Juan și al ortacilor săi. Șocată, Isabella se prăbușește psihic. Federico se oferă dezinteresat să o însoțească la Madrid pentru a-și reface viața acolo, dar fetei profund dezamăgite, îi lipsește pur și simplu puterea să o facă.

Distribuție[modificare | modificare sursă]

Producția[modificare | modificare sursă]

Filmările pentru Strada mare au început în Palencia. Când brusc Bardem, care era considerat critic la adresa regimului, a fost arestat în mijlocul filmărilor și închis pentru 15 zile, munca la film a trebuit să fie întreruptă. După eliberarea lui Bardem, s-au mutat în Cuenca și Logroño, unde filmul a fost turnat până la final. Strada principală care dă titlul filmului este de fapt Calle Portales Logroños cu piața adiacentă.

Aprecieri[modificare | modificare sursă]

„Studiu pătrunzător al moravurilor și prejudecăților provinciei spaniole, în ambianța unui orășel dominat de plictis. Succes mondial al lui Bardem, reconfirmându-și valoarea după Moartea unui ciclist, și triumf al lui Blair, actriță ieșită oarecum din circuit”
—T. Caranfil , Dicționar universal de filme [1]

Premii și nominalizări[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Caranfil, Tudor, Dicționar universal de filme, București, 2008: Litera internațional, p. 148; 

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Corciovescu, Cristina; Rîpeanu, Bujor T., Lumea filmului Dicționar de cineaști, București, 2005: Editura Curtea Veche, p. 597, ISBN 973-669-148-9 ;
  • Caranfil, Tudor, Dicționar universal de lungmetraje cinematografice (filme de ficțiune), Ed. a 3-a revizuită, București, 2008: Litera internațional, pp. 1106 pag., ISBN 978-973-675-416-6 

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]