Misumena vatia

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Misumena vatia
Misumena vatia portrait.jpg
Clasificare științifică
Regn: Animalia
Încrengătură: Arthropoda
Clasă: Arachnida
Ordin: Araneae
Familie: Thomisidae
Gen: Misumena
Specie: M. vatia
Nume binomial
Misumena vatia
(Clerck, 1757)
Sinonime
Araneus vatius
Aranea calycina
Aranea 4-lineata
Aranea kleinii
Aranea osbekii
Aranea hasselquistii
Aranea uddmanni
Aranea scorpiformis
Aranea virginea
Aranea citrea
Aranea citrina
Aranea sulphereoglobosa
Aranea sulphurea
Aranea quinquepuncata
Aranea albonigricans
Aranea calicina
Aranea cretata
Misumena citrea
Thomisus citreus
Thomisus calycinus
Thomisus dauci
Thomisus pratensis
Thomisus spinipes
Thomisus scorpiformis
Thomisus quadrilineatus
Thomisus viridis
Thomisus phrygiatus
Thomisus devius
Thomisus fartus
Thomisus vatius
Pachyptile devia
Thomisus cucurbitinus
Misumena oblonga
Misumena calycina
Misumena occidentalis
Misumenops vatia

Misumena vatia este o specie de păianjen din familia Thomisidae. El mai este supranumit și păianjen floare, deoarece vânează insecte ascunzând-se în flori, de regulă albe sau galbene.

Descriere[modificare | modificare sursă]

Masculul este, relativ, foarte mic, ajungând până la 5 mm lungime. Femela poate crește până la lungimea de 10 mm (fără dimensiunile picioarelor). Acest păianjen poate fi galben sau alb, în dependență de culoarea flori pe care vânează. Femela tânîră preferă să-și aștepte prada pe florile de margarete, floarea soarelui sau la speciile de Solidago. Ea ușor își schimbă culoarea. Femela maturizată necesită cantități mari de pradă pentru a depune ouăle. Colorația oferă un bun camuflaj, de aceea insectele nu observă păianjenul pe flloare și ușor sunt prinse de acesta. Chiar și omului îi este dificil să recunoască păianjenul pe floare. Picioarele anterioare sunt foarte lungi. Lungimea lor permite păianjenului să țină albina la distanță,astfel că acul să nu ajungă la păianjen.

Schimbarea culorii[modificare | modificare sursă]

Schimbarea culorii păianjenului are loc datorită secreției unor pigmenți lichid de culoare galbenă, în stratul externe de celule ale tegumentului. Pigmenți galben au fost identificați ca kynurenină și 3-hydroxykynurenine[1], iar cel alb reprezintă guanina. Guanină este pigmentul stabil și mereu prezent în tegumentul corpului și în dependență de prezența sau lipsa celui pigmenților galbeni se stabilește culoarea păianjenului. Schimba culoarea este indusă de un feedback vizual. Când păianjenul locuiște pe o floare galbenă atunci celulele epiteliale excretă pigmenții galbeni. Din cauza dominării culorii galbene, culoarea guaninei nu se vede, păiajenul căpătând nuanța respectivă.
Schimbarea culorii de la alb la galben durează 10 - 25 de zile, invers aproximativ 6 zile.

Reproducere[modificare | modificare sursă]

Masculul mic aleargă din floare în floare în căutare de femelei. Adesea sunt vazuți cu un picior sau mai mulți despicați. Acest lucru poate rezultă din lupta cu alți păianjeni sau evadarea de la dușmani, cum ar fi păsările.
Până la sfârșitul anului, juvenilii ating lungimea de 5 mm, iernează în sol sau printre resturile de vegtație. Ei năpârlesc pentru prima dată în luna mai anului viitor.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Oxford, G.S. & Gillespie, R.G. (1998). Evolution and Ecology of Spider Coloration. Annual Review of Entomology 43:619-643. doi:10.1146/annurev.ento.43.1.619

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Misumena vatia
Wikispecies
Wikispecies conține informații legate de Misumena vatia