Miron Barnovschi

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Miron Barnovschi Movilă, Domn al Moldovei: 23 ianuarie 1626 - iulie 1629 şi aprilie 1633 - 2 iulie 1633. Este înrudit cu Movileştii prin mama sa Elisabeta.

A fost hatmanul lui Radu Mihnea al Moldovei şi fiind iubit de boieri, este ales domn. S-a însurat cu, Catrina Radu Vodă Mihnea, populează ţara, o apară de lăcomia turcilor, cărora le refuză noile cereri de bani pentru a nu împovăra ţara cu noi biruri. Fiind mazilit, se retrage în Polonia la Ustie. A fost un domnitor drept, blând, nelacom şi evlavios, despre care, boierul său Toma Postelnicu zicea că : "în multe nopţi l-a zărit în miezul nopţii, îngenunchiat înaintea icoanei la rugă cu mare osârdie".

A zidit mănăstiri şi biserici: Mănăstirea Barnovschi, din Bârnova, biserica Sfântul Ioan din Iaşi şi Mănăstirea Hangu; a terminat Mănăstirea Dragomirna şi biserica româneasca din Liov. A luat măsuri contra abuzurilor şi a reformat viaţa călugărească. Mergând cu boierii la Constantinopol pentru a fi confirmat a doua oară ca domn, turcii îi taie capul la 2 iulie 1633, intrigaţi fiind de Vasile Lupu. Miron, Prince of Moldavia