Mircea Dobrescu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Mircea Dobrescu
Mircea Dobrescu 2.jpg
Statistici
Categorie de greutate51 kg
Înălțime150 cm
Naționalitate România
Data nașterii5 septembrie 1930
Locul nașteriiCotorca
Data decesului6 august 2015 (84 de ani)
Locul decesuluiBucurești
Stilmuscă
Medalii
Olimpice
Box
Argint Melbourne 1956 51 kg (muscă)

Mircea Dobrescu (n. , Buzău, România – d. [1]) a fost un pugilist român. A început boxul la vârsta majoratului și a petrecut nu mai puțin de 34 de ani în ringul de box, timp în care a boxat în peste 200 de meciuri. A fost component al unor cluburi din Buzău și Brăila după care, timp de 20 de ani, a activat la Clubul Sportiv al Armatei Steaua București. A fost laureat cu argint la Campionatul European din 1955 și 1957 și la Jocurile Olimpice din 1956.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Mircea Dobrescu s-a născut în satul Cotorca, actualul județ Buzău. A început activitatea sportivă la Brăila.

În 1952 a participat pentru prima dată la Jocurile Olimpice. După victoriile la categoria muscă (până la 51 kg) cu Yoshitaro Nagata, Japonia (2:1), și Roland Johansson, Suedia (3:0), ajunge în sferturile de finală cu viitorul medaliat olimpic, Nathan Brooks, USA (2:1).

La Campionatul European din 1953, Dobrescu a eliminat deja în runda preliminară pe Edgar Basel, Deutschland (3:0). La Campionatul European din 1955 are o victorie în semifinală cu Wolfgang Behrendt, DDR, obține astfel medalia de argint.

În 1957 Dobrescu a ajuns pentru a doua oară în finala de la Campionatele Europene de la Praga. După ce a câștigat în semifinală împotriva lui René Libeer, Franța (4:1), a pierdut cu Manfred Homberg, Germania (4:1), obține astfel medalia de argint. În același an a câștigat la Festivalul Mondial al Tineretului și Studenților din Moscova. La Campionatul European din 1959, Dobrescu a fost eliminat în sferturile de finală de Vladimir Stolnikov, Uniunea Sovietică (3:2). În anul următor, el a câștigat Campionatul Balcanic și a luat parte pentru a treia oară la Jocurile Olimpice.

Mircea Dobrescu își încheie cariera sa în 1961, după Campionatele Europene de la Belgrad, unde a fost eliminat în sferturi de Stolnikov.

A încetat din viață, la 6 august 2015, la aproape 85 de ani.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ http://sportnews.libertatea.ro/doliu-boxul-romanesc-murit-vicecampionul-olimpic-mircea-dobrescu-241367.html  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)