Ministerul Finanțelor (Republica Moldova)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Ministerul Finanțelor
Coat of arms of Moldova.svg
Ministru actual Anatol Arapu
Site oficial Pagină web

Ministerul Finanțelor este organul central de specialitate al administrației publice, care elaborează și promovează politica unica a formării și gestionarii finanțelor publice, al aplicării pârghiilor financiare în concordanță cu exigențele economiei de piața. În activitatea sa MF se călăuzește de Constituția Republicii Moldova, legile Republicii, decretele Președintelui RM, hotărîrile Parlamentului, ordonanțele, deciziile și dispozițiile Guvernului.

Obiective[modificare | modificare sursă]

Pornind de la obiectivele programului său de activitate, MF elaborează setul necesar de acte normative ce reglementează procesul bugetar, sistemul de impozitare și de evidenta contabilă, întocmește prognoze pe termen mediu și de lungă durată, referitor la resursele financiare, gasește soluții de reformă în domeniul finanțelor publice, asigură încasările și plațile la bugetul de stat. De asemenea, ministerul elaborează și promovează proiectul legii anuale a bugetului și, în caz de necesitate, proiecte de legi pentru modificarea și completarea legii anuale a bugetului de stat.

Pe de altă parte, această structură statală realizează executarea bugetului de stat, bugetelor unitaților administrativ-teritoriale, veniturilor bugetului asigurărilor sociale de stat și a veniturilor fondurilor de asigurări obligatorii de asistență medicală. Tot de funcțiile MF țin contractarea și garantarea împrumuturilor de stat pe piața financiară internă și externă, în limitele competențelor stabilite prin lege, gestionarea și monitorizarea datoriilor interne și externe ale Guvernului.

Concomitent, Ministerul Finanțelor participă direct la elaborarea politicii vamale a statului, a politicii și evaluării ofertelor în domeniul investițiilor realizate din contul mijloacelor bugetului de stat, precum și din contul surselor externe. De asemenea, e responsabil și de implementarea Planului de Acțiuni Republica Moldova – Uniunea Europeană.

În numele statului MF participă la încheierea acordurilor bilaterale și multilaterale în vederea promovării și protejării investițiilor, a evitării dublei impuneri și a combaterii evaziunilor fiscale.

Structură[modificare | modificare sursă]

Conducerea Ministerului Finanțelor este exercitată de ministrul Finanțelor - Anatol Arapu (2013 - prezent), care în procesul de dirijare a activitații acestui organ central de stat e sprijinit de viceminiștri - Victor Barbăneagră (2009 - prezent), Maria Cărăuș (2010 - prezent) și Ștefan Creangă (2013 - prezent). Acestea sunt numiți în funcție sau eliberați din funcție de către Guvernul RM. Totodata, Guvernul aprobă structura și efectivul-limită ale ministerului.

Personal, ministrul Finanțelor poartă raspundere pentru îndeplinirea atribuțiilor ministerului, reprezintă ministerul în relațiile cu terții, precum și cu persoanele juridice și fizice din țară sau strainătate. Viceminiștrii exercită atribuțiile delegate de ministrul Finanțelor. Totodata, ministrul e responsabil personal pentru modul în care sunt utilizate mijloacele bugetare destinate asigurării activitații ministerului și pentru asigurarea integritații mijloacelor financiare și a bunurilor materiale, aflate la dispoziția ministerului în cauză.

Pentru o informație mai detaliată notăm aici că Ministerul Finanțelor are în subordinea sa Inspectoratul Fiscal Principal de Stat, Inspecția Financiară, Serviciul Vamal, Agenția Achiziții Publice

Legături externe[modificare | modificare sursă]