Michel Bouquet (pictor)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Acest articol se referă la Michel Bouquet (pictor). Pentru alte sensuri, vedeți Michel Bouquet (dezambiguizare).
Michel Bouquet
Date personale
Născut[1][2][3][4] Modificați la Wikidata
Lorient, zona de apărare și securitate Vest⁠(d), Franța Modificați la Wikidata
Decedat (82 de ani)[1][2][3] Modificați la Wikidata
Paris, Franța[5] Modificați la Wikidata
Cetățenie Franța[6] Modificați la Wikidata
Ocupațiepictor Modificați la Wikidata
Locul desfășurării activitățiiDordrecht[7] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba franceză Modificați la Wikidata

Michel Bouquet (n. , Lorient, zona de apărare și securitate Vest⁠(d), Franța – d. , Paris, Franța) a fost un pictor francez.

Date biografice[modificare | modificare sursă]

Până în anul 1830, Michel Bouquet a frecventat Universitatea Politehnică din Lorient. Elev al lui Theodore Gudin, el a început să picteze lucrări cu tematică marină și a debutat la Salonul Oficial din anul 1835, cu un tablou intitulat Vue prise à Lorient. Ulterior, el s-a dedicat peisagisticii pictând cu predilecție imagini din Bretania și a câștigat medalia de clasa a 3 - în anul 1839. După această expoziție, el a decis, la fel ca mulți alți artiști tineri seduși de lucrările lui Decamps și Prosper Marilhat, să facă o excursie în Orient. Bouquet a vizitat Sicilia, Grecia, Asia Mică, Constantinopolul, Moldova și Valahia, Ungaria, Algeria, făcând diferite desene și schițe după peisajele pe care le-a întâlnit în diferitele țări pe care le-a vizitat. Schițele au stat la baza picturilor în ulei sau a pastelurilor pe care le-a realizat ulterior, lucrări care au fost mai apoi foarte apreciate de critica de artă.

Bouquet a vizitat Scoția și a expus pastelurile realizte în anul 1850. El nu a renunțat la reprezentarea în lucrările sale a locurilor din zona unde s-a născut. În anul 1845 a primit din partea Ministerului de Interne francez comanda de a picta un peisaj numit Vue de Lorient. În perioada 1853 - 1856 a expus cu greutate peisajele realizate în Normandia și Bretania. A câștigat medalia clasa a doua a Salonului Oficial din anul 1847 și din 1849. Ca pictor, el a reușit să surprindă în picturile sale efemeritatea momentelor inedite de lumină și umbră ce apar în natură. A fost un specialist în înfățișarea transparențelor acvatice, în efecte ale luminozității cerului și în verdeața rece a peisajului. Michel Bouquet a fost un colorist genial și s-a distins inclusiv în tehnica pastelului.

Artistul a publicat o mulțime de litografii, un album, în anul 1840 la Paris, cu douăsprezece plăci cu peisaje făcute pe vremea în care a vizitat principatele dunărene și două cărți referitoare la Scoția. Una dintre ele intitulată The Tourist's Ramble in the Highlands a fost publicată la Londra și cealaltă la Paris în anul 1852. El a făcut mai multe desene publicate în revista l’Illustration cu peisaje din Scoția

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c d RKDartists, accesat în  
  2. ^ a b c d Michel Bouquet (în engleză), Benezit Dictionary of Artists 
  3. ^ a b c d Michel Bouquet, Autoritatea BnF 
  4. ^ a b Michel Bouquet, Baza de date Léonore 
  5. ^ Union List of Artist Names, , accesat în  
  6. ^ RKDartists, accesat în  
  7. ^ RKDartists, accesat în  

Bibliografie[modificare | modificare sursă]