Sari la conținut

Metropolis (film)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Acest articol se referă la Metropolis, filmul mut al regizorului german Fritz Lang. Pentru alte sensuri,, vedeți Metropolis (dezambiguizare).
Metropolis

Afișul filmului.
Titlu originalMetropolis
Genfilm științifico-fantastic
dramă
film mut
film distopic
film bazat pe un roman[*]
arthouse science fiction film[*][[arthouse science fiction film (film genre)|​]]  Modificați la Wikidata
RegizorFritz Lang
ScenaristThea von Harbou
Fritz Lang
Bazat peMetropolis[*][[Metropolis (1925 novel by Thea von Harbou)|​]]  Modificați la Wikidata
ProducătorErich Pommer
StudioStudiourile de filme UFA  Modificați la Wikidata
DistribuitorUFA (Germania)
Paramount Pictures Statele Unite
Director de imagineKarl Freund
Günther Rittau
Walter Ruttmann
MuzicaGottfried Huppertz (orig. version)
DistribuțieAlfred Abel
Brigitte Helm
Gustav Fröhlich
Rudolf Klein-Rogge
Premiera10 ianuarie 1927 (Germania)
6 martie 1927 Statele Unite
Premiera în Româniaindisp.
Premiera în Republica Moldovaindisp.
Durata153 minute/24 fps
(la premiera în Germania)
114 minute/25 fps
(1927, la premiera în Statele Unite)
ȚaraGermania
Filmat înBerlin  Modificați la Wikidata
Limba originalăfilm mut
texte în germană
Buget5.100.000 mărci germane (estimativ)
Parte a serieilista Vaticanului cu cele mai bune filme  Modificați la Wikidata
Prezență online

Pagina Cinemagia

Metropolis este un film mut de science fiction regizat de Fritz Lang pe un scenariu scris de Lang și Thea von Harbou, soția sa. Lang și von Harbou au scris scenariul filmului în anul 1924, respectiv în 1926, scenariul a fost transformat de către Thea von Harbou într-un roman cu titlu omonim, Metropolis.

Metropolis este singurul film de cinema din programul Registrul Memoria Lumii (patrimoniul mondial de documente) al organizației UNESCO[1].

Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

Acțiunea este plasată într-un oraș gigant al viitorului, înfățișat într-o manieră caracteristică societăților de tip distopic, prezentând o temă comună a lucrărilor științifico-fantastice a anilor 1920, criza socială „perpetuă” a capitalismului dintre forța de muncă, muncitorii, și proprietari.

Distribuția filmului cuprinde actorii Alfred Abel ca primar al orașului, Gustav Fröhlich în rolul fiului său care încearcă să medieze tensiunile ivite între casta conducătorilor și muncitori, Brigitte Helm în dublul rol al unei muncitoare cu inimă de aur, dar și al robotului care este folosit pentru a o înlocui, precum și pe Rudolf Klein-Rogge în rolul savantului nebun care crease robotul.

Filmul "Metropolis" a fost produs și realizat în Germania la Studiourile Babelsberg de către Universum Film A.G. (companie de film cunoscută ca UFA), și lansat în 1927 în timpul unei perioade de relativă stabilitate a Republicii de la Weimar.

Cel mai scump film de până atunci, unul dintre cele mai reușite exemple ale expresionismului german din film și nu numai din film, "Metropolis" a costat aproximativ 5 milioane de mărci "Reichsmark" (moneda germană între 1924 - 1948); suma corespunde azi la circa 16,6 mil. €. După premiera fără succes care a avut loc în Germania, filmul a fost tăiat substanțial în lungime, considerându-se că era prea lung pentru marele public. Ulterior, în ciuda a numeroase eforturi de a fi restaurat la forma inițială, publicul de pretutindeni a avut parte doar de copii scurtate și editate în diferite moduri de diferiți așa-ziși "experți". Originalul, mai lung, se pare că s-a pierdut, și până de curând nu a putut fi regăsit sau reconstruit. Inconsistența copiilor ulterioare, respectiv devierea de la opera originală, au fost agravate de faptul că pe piața americană dreptul de autor (copyright) asupra filmului expirase în 1953, fapt care a dus la o adevărată proliferare de diferite versiuni, fiecare pretinzând a fi "cea mai apropiată de original".

De curând însă (în anul 2008), la Museo del Cine din Buenos Aires, Argentina, au fost regăsite câteva role de film - copii ale originalului "Metropolis", conținând circa 30 de minute de film crezute pierdute pentru totdeauna. Restaurarea rolelor a avut loc la Casa Cinematografului din Wiesbaden, Germania, până în martie 2009. Filmul cunoscut (versiunea restaurată din 2001) a fost apoi întregit cu aceste secvențe noi; pentru diferențiere, versiunea nouă a fost numită "Metropolis 27/10" (1927/2010).

Premiera mondială a filmului întregit a avut loc simultan la Berlin, la Frankfurt, precum și la televiziunea germană pe programul "Arte" - la 12 februarie 2010. El va fi publicat și pe DVD, probabil încă în decursul lui 2010.

Legături externe

[modificare | modificare sursă]
Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Metropolis