Metastază

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search

Metastaza constă în răspândirea cancerului de la un organ sau parte la un alt organ sau parte care nu este în vecinătatea imediată cu partea bolnavă.[1][2]

In mod normal celulele organismului se inmultesc, pentru a le inlocui pe cele uzate, unele se inmultesc mai rapid (celulele pielii, tubului digestiv, organelor genitale) altele mai incet (os). DIn inmultirea lor rapida, rezulta inevitabil si erori , celulele modificate, care sunt depistate de sistemul imunitar al organismului si inlaturate. Daca inmultirea este excesiva, sau sistemul imunitar este deficitar, unele din acste celule modificate scapa aceste isupravegheri, si ajung sa se inmulteasca exagerat, procesul de inmultire namaifiind controlabil de organism. Astfel apare cancerul, caracterele celulelor canceroase fiind definite ca fenotip malign.

Zona unde se inmultesc primele celule, deci unde apare tumora se numește tumoare primară. Deoarece tumora este hranita cu sange si limfa, unele celule se pot desprinde din tumora primara si trec in aceste fluide putand sa se opreasca in alte zona a organismului, de obicei o zona-care filtreaza sangele (ficat, plaman, creier, [3]os, etc).Ficatul este un loc preferat al metastazelor. Pe de alta parte, unele celule canceroase trec in țesuturile înconjurătoare normale din zona locală, formând o tumoră nouă. Atat noua tumoră formată în locul vecin locului original al tumorii primare, cat si cele care se formeaza prin circulatia sanguina sau limfatica se numesc metastaze (metastază locală respectiv metastaza la distanta).

Metastazele reprezintă o etapă a evoluției spontane a celor mai multe cancere.

În momentul în care s-a pus diagnosticul de cancer, cca. 50% dintre pacienți au deja metastază.

Tumorile primare care adesea fac metastaze[modificare | modificare sursă]

  • cancerul pulmonar
  • cancerul de sân
  • melanom malign pe piele
  • cancer de colon
  • cancer de rinichi
  • cancer de prostată

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Klein CA (). „Cancer. The metastasis cascade”. Science. 321 (5897): 1785–7. doi:10.1126/science.1164853. PMID 18818347. 
  2. ^ Chiang AC, Massagué J (). „Molecular basis of metastasis”. The New England Journal of Medicine. 359 (26): 2814–23. doi:10.1056/NEJMra0805239. PMID 19109576. 
  3. ^ Ditoiu Alecse Valerian. „Metastazele in ficat”. Accesat în 21.01.2018.  Verificați datele pentru: |access-date= (ajutor)

[1]

  1. ^ Ditoiu Alecse Valerian. „Metastazele in ficat”. Accesat în 21.01.2018.  Verificați datele pentru: |access-date= (ajutor)