Metastază

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare

Metastaza constă în răspândirea cancerului de la un organ sau parte la un alt organ sau parte care nu este în vecinătatea imediată cu partea bolnavă.[1][2]

În mod normal celulele organismului se înmulțesc pentru a le înlocui pe cele uzate, unele se înmulțesc mai rapid (celulele pielii, tubului digestiv, organelor genitale) altele mai încet (os). Din înmulțirea lor rapidă rezultă inevitabil și erori, celulele modificate, care sunt depistate de sistemul imunitar al organismului și înlăturate. Dacă înmultirea este excesivă, sau sistemul imunitar este deficitar, unele din aceste celule modificate scapă acestei supravegheri și ajung să se înmulțească exagerat, procesul de înmulțire nemaifiind controlabil de organism. Astfel apare cancerul, caracterele celulelor canceroase fiind definite ca fenotip malign.

Zona unde se înmulțesc primele celule, deci unde apare tumora, se numește tumoare primară. Deoarece tumora este hrănită cu sânge și limfă, unele celule se pot desprinde din tumora primară și trec în aceste fluide putând să se oprească în altă zonă a organismului, de obicei o zonă care filtrează sângele (ficat, plămân, creier, [3]os, etc). Ficatul este un loc preferat al metastazelor. Pe de altă parte, unele celule canceroase trec în țesuturile înconjurătoare normale din zona locală, formând o tumoră nouă. Atât noua tumoră formată în locul vecin locului original al tumorii primare, cât și cele care se formează prin circulația sanguină sau limfatică se numesc metastaze (metastază locală, respectiv metastază la distanță).

Metastazele reprezintă o etapă a evoluției spontane a celor mai multe cancere.

În momentul în care s-a pus diagnosticul de cancer, cca. 50% dintre pacienți au deja metastază.

Tumorile primare care adesea fac metastaze[modificare | modificare sursă]

  • cancerul pulmonar
  • cancerul de sân
  • melanom malign pe piele
  • cancer de colon
  • cancer de rinichi
  • cancer de prostată

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Klein CA (). „Cancer. The metastasis cascade”. Science. 321 (5897): 1785–7. doi:10.1126/science.1164853. PMID 18818347. 
  2. ^ Chiang AC, Massagué J (). „Molecular basis of metastasis”. The New England Journal of Medicine. 359 (26): 2814–23. doi:10.1056/NEJMra0805239. PMID 19109576. 
  3. ^ Ditoiu Alecse Valerian. „Metastazele in ficat”. Accesat în .