Menumorut

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Formațiuni statale medievale în secolele IX - XIII[1]
Formațiuni statale medievale după descrierea lui Anonymus (sec. XIII)
Harta cu luptele purtate de oștile lui Glad, Gelu și Menumorut pentru stăvilirea expansiunii ungare
(Muzeul Național al Unirii Alba Iulia)

Menumorut (în original Menumorout, în maghiară Ménmarót având, probabil, o pronunție asemănătoare cu a toponimicului Marótlaka azi Morlaca) a fost menționat în cronica notarului Anonymus al regelui ungur Béla al III-lea ca fiind Duce al țării dintre Tisa, Mureș, și Munții Apuseni, locuit de români, slavi, avari, "cozari" (probabil o ramură a hazarilor), având ca reședință cetatea Biharea, pe timpul venirii ungurilor (896).

Triburile migratoare maghiare au atacat mai întâi ducatul lui Salanus din vecinătate, format din slavi și români ortodocși pe care l-au subjugat. Țara (Ducatul) lui Menumorut a fost atacată de aceleași triburi ale ungurilor, acesta fiind amenințat cu soarta lui Salanus. În lupta cu ungurii, Menumorut pierde partea de vest a ducatului său până la Criș, păstrând numai partea dintre Criș și Mureș, cu cetatea Biharea, și devenind vasalul ungurilor din Câmpia Panoniei. Pe vremea regelui Ștefan I al Ungariei, această parte meridională a ducatului bihorean a fost unită cu ducatul bănățean de sub Ahtum, care stăpânea țara dintre Dunăre, Tisa, Criș și munți. Când a fost învins de regele Ștefan, ducatul lui Ahtum a fost alipit teritoriilor ungurești (după 1003) din Bazinul Panonic. Menumorut pare să fi fost nepotul lui Morout/Morut, probabil și el duce bihorean. Însă existența lui Morut este disputată, și unul și altul fiind probabil același. Cronicarul maghiar Anonymus afirma că Menumorout avea mai multe amicas (consoarte, concubine) ceea ce a dat frâu liber speculațiilor că ar fi fost de religie musulmană. Potrivit însă aceluiași cronicar, Menumorout li se adreseaza solilor căpetăniei maghiare regale Arpad, zicându-le să-i transmită acestuia că el, Menumorout, ascultă de superiorii lui bizantino-bulgari care erau în mod cert de religie creștin-ortodoxă.

Terram uero que est inter thisciam et siluam igfon, que iacet ad erdeuelu, a fluuio morus usque ad fluuium zomus, preoccupauisset sibi dux morout, cuius nepos dictus est ab hungaris menumorout, eo quod plures habebat amicas, et terram illam habitarent gentes cozar qui dicuntur.

Terram vero que est inter Thisciam et silvam Igfon, que iacet ad Erdeuelu, a fluvio Morus usque ad fluvium Zomus, preoccupavisset sibi dux Morout, cuius nepos dictus est ab Hungaris Menumorout, eo quod plures habebat amicas, et terram illam habitarent gentes Cozar qui dicuntur.

Țara care se află între Tisa și pădurea Igfon, ce "zace" de la Ardeal la "fluviul" Mureș până la "fluviul" Someș, fusese ocupată de însuși ducele Morout, al cărui nepot era zis de către unguri Menumorout și care avea mai multe "amice" și în țara căruia locuiau oamenii carora le zice Cozar. (traducere neidiomatică, legată de original

Crișana înainte de cucerirea maghiară[modificare | modificare sursă]

Morminte descoperite la Valea lui Mihai și alte sit-uri descoperite de-a lungul râului Ierului arată că avari sau stabilit în Crișana la scurt timp după sosirea lor în Bazinul Carpatic în 567.

puterea avarilor ", sa prăbușit după Carol cel Mare și comandanții săi au lansat o serie de campanii împotriva regiunilor vestice din Bazinul Carpatic între 788 și 803. Cu toate acestea grupurile de avari au supraviețuit distrugerii imperiului lor.

Regino de la Prüm a scris că maghiarii "cutreierau salbaticiile Panoniei și avarilor" [29] în Bazinul Carpatic după drumullor din stepele pontice. [30] [31] Conform istoricului András rona-Tas, aceste sălbăticii ale avarilor (solitudo Avarorum) s-au situat în câmpiile de-a lungul râurilor Tisa și Dunăre, inclusiv Crișana.Prăbușirea Imperiului Avar a permis dezvoltarea "Marii" Moravii, o formă de guvernare slavă, care a apărut în regiunea Dunării Mijlocii.Svatopluk I, care a domnit intre 870-894, a extins autoritatea asupra unei regiuni mari. Imperiul lui Svatopluk I a inclus Crișana, potrivit istoricului Gyula Kristó, din moment ce împăratului Constantin face referire la acest Imperiu. Svatopluk I descrie râurile Timiș, Mureș, Criș, Tisa și Toutis ca apartinand teritoriului său.Bulgarii au beneficiat și de căderea Imperiului Avar. Unul dintre comandanții militari a lui Omurtag al Bulgariei s-au înecat în Tisa, arătând că Omurtag, care a domnit între 814 și 831, a încercat să-și extindă autoritatea pana de acest râu. bulgarii aliați cu francii, și a invadat Moravia, în 863 și 883 , distanța între Bulgaria și Moravia a fost de aproximativ 250 până la 300 km (160 și 190 mi)

Naratiunea lui Anonymus[modificare | modificare sursă]

Menumorut a condus o zonă mărginită de râurile Tisa , Mureș , Someș , iar padurea Igyfon la momentul invaziei maghiarilor , în conformitate cu [[Gesta Hungarorum]]Anonymus , de asemenea, a scris că " popoarele care sunt numite Kozár " ,  identificate de către istorici ca khazari ,cetate principală Menumorut a fost localizata la Biharia , potrivit lui Anonymus.O cetate medievala timpurie a fost găsita aici , iar unii istorici ( inclusiv Sălăgean ) au identificat ca fiind capitalul lui Menumorut , cu toate că alții (de exemplu , Florin Curta ) susțin că nimic nu dovedește că cetatea a fost construită înainte de secolul al 10-lea.Anonymus a scris că Menumorut a fost nepotul unui " Prinț Marot " ( al cărui nume a fost derivat din vechiul exonim maghiar pentru moravi ) , care afirmă ca el era conducător al Crișanei , în vremea lui Attila .Anonymus a sugerat chiar că numele lui Menumorut a fost conectat la cuvântul maghiar pentru armasar , din cauza naturii sale.

Din capitolul XI "De ciuitatibus lodomer et Galicia" (De civitatibus Lodomer et Galicia) ==Vezi și[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Ovidiu Drimba - Istoria culturii şi civilizaţiei româneşti, Editura Ştiinţifică şi Pedagogică, Bucureşti, 1987, vol.2, pag.404


Predecesor:
...
Conducător al Bihorului
înainte de 896 - după 906

Succesor:
Ahtum (doar partea de sud)Flag of Romania.svgHourglass drawing.svg Acest articol despre un subiect legat de istoria României este deocamdată un ciot. Puteți ajuta Wikipedia prin completarea sa. ==