Mehmed Ali Pașa (mareșal)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Mehmed Ali Pașa

Mehmed Ali Pașa
Date personale
Nume la naștereLudwig Karl Friedrich Detroit Modificați la Wikidata
Născut Modificați la Wikidata
Magdeburg, Regatul Prusiei Modificați la Wikidata
Decedat (50 de ani) Modificați la Wikidata
Đakovica, Gjakova Municipality⁠(d), Kosovo Modificați la Wikidata
Cetățenie Regatul Prusiei
 Imperiul Otoman Modificați la Wikidata
Religieislam Modificați la Wikidata
Ocupațieofițer Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba turcă Modificați la Wikidata
StudiiColegiul Militar Otoman[*]  Modificați la Wikidata
Activitate
A luptat pentruImperiul Otoman Imperiul Otoman
GradulMareșal
Șeful Statului Major al Armatei Otomane
Bătălii / RăzboaieRăzboiul Crimeii
Războiul Ruso-Turc (1877-1878)

Müșir Mehmed Ali Pașa (18 noiembrie 1827[1]7 septembrie 1878[2]) a fost un ofițer otoman de origine germană. A fost bunicul lui Ali Fuat Cebesoy și stră-străbunicul lui Nâzım Hikmet, Oktay Rıfat Horozcu, Mehmet Ali Aybar.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Mehmed Ali s-a născut în Magdeburg, Prusia, ca Ludwig Karl Friedrich Detroit. Originea franceză a numelui de familie provine de la strămoșii săi hughenoți, fiind descendent al refugiaților protestanți din Franța secolelor XVI-XVII. În 1843 a fugit pe mare, călătorind până în Imperiul Otoman,[3] unde s-a convertit la islam. Acolo, în 1846, Aali Pașa, mai târziu Mare Vizir, l-a trimis la o școală militară. A primit comanda în armata otomană în 1853 și a luptat împotriva Rusiei în Războiul Crimeii. A fost un general de brigadă, iar în 1865 a avansat ca pașă.

În Războiul Ruso-Turc (1877-1878), Mehmed Ali a condus armata turcă din Bulgaria. A fost încununat de succes în operațiunile sale de pe râul Lom (august-septembrie 1877), dar după aceea a fost forțat să se retragă din fața adversarilor săi. Nu a reușit să efectueze o joncțiune cu Suleiman Pașa, și a fost înlocuit de către acesta din urmă. Mai târziu, în 1878 a fost un participant al Congresului de la Berlin.

Moartea[modificare | modificare sursă]

În august 1878, guvernul otoman l-a ales pentru a superviza procesul de cesiune a regiunii Plav-Gucia în favoarea Muntenegrului în conformitate cu deciziile Congresului de la Berlin. Prima sarcină a lui Mehmed Ali Pașa a fost pacificare Ligii albaneză de la Prizren, care s-au opus schimbării frontierei.

A sosit în Kosovo la sfârșitul lunii august, dar a fost blocat de către comitetele locale ale Ligii albaneze. A fost ucis după o luptă de trei zile la 6 septembrie de către albanezi.[2][3][4][5]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Latif Çelik, Türkische Spuren in Deutschland, Logophon Verlag GmbH, 2008, p. 188.
  2. ^ a b tr Osman Selim Kocahanoğlu, "Bir Osmanlı Ailesi ve Ali Fuad Cebesoy", Ali Fuat Cebesoy'un Arșivinden Askeri ve Siyasi Belgeler, Temel Yayınları, İstanbul, 2005, ISBN 975-410-092-6, p. 13.
  3. ^ a b  Mehemet Ali Pasha”. New International Encyclopedia. . 
  4. ^ Ayfer Özçelik, Ali Fuad Cepesoy, Akçağ Yayınları, 1993, ISBN 975-338-006-2, p. 2. tr
  5. ^ Halil Sedes, 1876-1878 Osmanlı-Rus Savașları Bosna Hersek ve Bulgaristan İhtilalleri, Çituri Biraderler, İstanbul, 1946, p. 180. tr