McDonnell Douglas MD-11

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Finnair md11.jpg
McDonnell Douglas MD-11 al FedEx
McDonnell Douglas MD-11(F), FedEx JP6372124.jpg
Finnair MD-11 Prasertwit-1.jpg
Accident SwissAir

McDonnell Douglas MD-11 este un avion de pasageri trimotor widebody (cu două culoare) cu rază de acțiune medie/lungă construit de către McDonnell Douglas pentru a înlocui modelul DC-10. Acesta a avut multe prăbușiri, printre care FedEx 80, omorând 2 persoane. Astăzi, MD-11 este folosit de către FedEx, Martinair Cargo și alte companii cargo. Acest avion poate zbura cu două motoare. MD-11 este o versiune mai lungă, nouă și mai eficientă a DC-10. Acesta are amprenajul mai mic, pentru a micșora rezistența la înaintare. MD-11 aterizează la o viteză de cca. 280 km/h, aterizând cel mai repede dintre avioanele comerciale tip pasageri/cargo.

Accidente si incidente[modificare | modificare sursă]

FedEx Express.svg

- In seara zilei de 2 septembrie 1998 zborul SwissAir 111 a decolat de la aeroportul New York JFK cu destinatia Geneva. Dupa aproximativ 2 ore de zbor fum a inceput sa fie remarcat in cabina pilotilor. Acestia nu au considerat-o o problema grava, dar tot au decis sa intre in contact cu controlorul de trafic din Halifax, Canada. Initial, fumul a disparut, dar dupa 10 minute acesta a reaparut, de aceasta data fiind mai gros si mai intens. Atunci pilotii au anuntat ca vor face o aterizare de urgenta la Halifax. Pe buna dreptate, cei doi au crezut ca au o problema cu aerul conditionat, asa ca au decis sa il inchida, dar acest lucru a permis fumului sa se intensifice si mai tare. In timp ce se pregateau sa arunce combustibil in mare (pentru a avea o greutate adecvata pentru aterizare) focul a inceput sa se raspandeasca din tavan pana in carlinga. Se crede ca pilotul a inceput sa se lupte cu focul, in timp ce copilotul a continuat sa piloteze. La scurt timp dupa ce au declarat starea de urgenta, focul a afectat instrumentele de zbor, acest lucru combinat cu faptul ca era noapte si ca zburau deasupra marii au cauzat prabusirea avionului in Oceanul atlantic, la doar 25 de mile de aeroportul Halifax.

(1)FedEx airliner.jpg

Cauze[modificare | modificare sursă]

KLM McDonnell Douglas MD-11 PH-KCK Ingrid Bergman.jpg
Finnair McDonnell Douglas MD-11 (OH-LGB) landing at Helsinki-Vantaa Airport.jpg

Investigatia a artat ca focul care a dus la prabusirea zborului Swissair111 a fost cauzat de un fir de la un sistem de entertainment de la bussiness sau first class care nu era bine izolat. Acesta s-a supraincalzit si a aprins materialul din tavanul avionului permitand focului sa se extinda chiar pana in cabina pilotilor. Un alt factor este reprezentat de decizia pilotilor de a inchide aerul conditionat care nu permitea focului sa inainteze. Totusi, ei nu pot fi luati responsabili, deoarece ei respectau procedura standard scrisa de McDonnell Douglas in caz de fum in cabina. Anchetatorii au descoperit toate aceste detalii, dar si-au pus intrebarea daca materialul din tavanul aeronavei este sigur.

OH-LGD MD-11 Finnair LPA 05NOV00 (6813270926).jpg