Mark Fettes

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Mark Fettes

Mark Fettes în timpul celui de-al 100-lea Congres Universal, Lille (Franța), 2015
Date personale
Născut (62 de ani)[1] Modificați la Wikidata
Weaverville⁠(d), Carolina de Nord, SUA[2] Modificați la Wikidata
Cetățenie Canada
 Statele Unite ale Americii Modificați la Wikidata
Ocupațieesperantist Modificați la Wikidata
Locul desfășurării activitățiiToronto[3] Modificați la Wikidata
Limbi vorbiteEsperanto Modificați la Wikidata
Președinte al
Asociației Universale de Esperanto
În funcție
2013 – 2019
Precedat deProbal Dasgupta

PremiiEsperantist of the Year[*][[Esperantist of the Year |​]] ()

Mark Fettes (n. , Weaverville⁠(d), Carolina de Nord, SUA) este un esperantist, profesor universitar de pedagogie și președintele Asociației Universale de Esperanto (AUE) începând din 2013.

Carieră în Esperantujo[modificare | modificare sursă]

Din octombrie 1986 până în ianuarie 1992 Fettes a lucrat la oficiul central al AUE ca redactor la revista lunară Esperanto. În această perioadă el a restabilit de asemenea departamentul de relații publice al AUE. În 1990 a scris un eseu la subiectul ”O singură limbă pentru Europa” și a câștigat pentru acesta un premiu din partea European Union Studies Association, mai târziu fiind publicat în mai multe limbi ca document oficial esperanto.

La al 77-lea Congres Universal din Viena el a fost ales în postura de membru al consiliului de conducere al AUE, iar în 1994 a acceptat postul de secretar general după demisia esperantistului britanic Ian Jackson. A fost ales din nou secretar general în anul următor, dar în 1996 a demisionat în favoarea esperantistei italiene Michela Lipari. El a continuat, însă, să fie membru al consiliului de conducere până în 1998. La cel de-al 81-lea Congres Universal Mark Fettes a lansat Manifestul de la Praga, un document în mai multe limbi care pune accentul pe comunicarea democratică, drepturile lingvistice, păstrarea diversității lingvistice și educația lingvistică eficientă. El a mai organizat și simpozionul Nitobe, dedicat autorului, educatorului și diplomatului japonez Nitobe Inazō; expunerile de la simpozion au fost publicate mai târziu în cartea Al lingva demokratio (trad: Spre o democrație lingvistică).

În 1992 el a devenit unul dintre redactorii revistei esperanto Monato, la rubrica La monda vilaĝo (trad: Satul global)[4], poziție pe care a deținut-o până în 1995. Mark Fettes a început să lucreze cu Fundația pentru Studii Esperantice în 1995 și a devenit primul său director general în anul 2000. În aprilie 2001 a organizat un seminar despre esperanto și educație în Arlington, Virginia. Acesta a dus la crearea a două proiecte educaționale pe web - edukado.net și lernu.net.

După o absență de 12 ani din comitetul de conducere al AUE (Komitato) Fettes s-a întors în 2010 ca membru de categoria B. El a propus crearea unei comisii pentru probleme strategice; Komitato a acceptat și l-a ales conducător al noii structuri.

În timpul celui de-al 98-lea Congres Universal de Esperanto de la Reykjavik, la 20 iulie 2013, Mark Fettes a fost ales președinte al AUE. Printre responsabilitățile sale se numără elaborarea unui plan strategic de lucru și a politicii congresului, administrarea finanțelor organizației, sediului, Organizației Universale de Tineret Esperanto, Centrului pentru Cercetare și Documentare a Problemelor Limbilor Lumii și a site-ului AUE, uea.org[5].

Viața personală[modificare | modificare sursă]

Mark Fettes a învățat limba esperanto de sine stătător în Noua Zeelandă, pe când era copil de 14 ani[6].

În 2000 el și familia sa s-au mutat în Vancouver. După un an în poziția de cercetător postdoctoral la Universitatea Simon Fraser din oraș a devenit asistent universitar la facultatea de pedagogie, acolo unde lucrează până în prezent. Ulterior a devenit membru al consiliului de conducere al ESF, în prezent ocupând acolo poziția de vicepreședinte. El este responsabil, astfel, de colaborarea ESF cu organizația non-profit de tineret E@I și de planificarea/dezvoltarea diferitor proiecte.

În 2003 a primit un grant de cercetare în valoare de 1 milion de dolari pentru a studia educația copiilor indigeni. El a împărțit un alt grant de 1 milion de dolari cu un coleg în 2010 cu scopul de a crea o școală publică primară axată pe mediu în orașul Maple Ridge din apropiere[7]. Această școală urmărește să-i învețe pe copii despre mediu și problemele ecologice.

În același timp Fettes elaborează un studiu despre diferențele dintre învățarea bazată pe experiență și cea tradițională bazată pe manuale școlare[7].

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b „Mark Fettes”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  2. ^ Nia diligenta kolegaro[*][[Nia diligenta kolegaro (biographies of 200 famous Esperantists)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor);
  3. ^ „Mark Fettes”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  4. ^ Paul Peeraerts, Enkonduko ("Introduction"), in Monato, January 1992 issue, page 3
  5. ^ Gazetaraj Komunikoj de UEA, No. 510: Respondecoj de la novaj UEA-estraranoj ("Responsibilities of the new executive members"). Accessed 16 July 2015.
  6. ^ “Building a fairer world through Esperanto” on The Slovak Spektator. Page accessed on the 4th of August, 2016
  7. ^ a b Janet Steffenhagen, Environmental School Project Arhivat în , la Wayback Machine.: Place-Based Imaginative and Ecological Education in Maple Ridge, BC, Vancouver Sun. Accessed 16 July 2015.