Mario Adorf

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Mario Adorf în octombrie 2005

Mario Adorf (n. 8 septembrie 1930, Zürich, Elveția) este un actor german.

Distins cu numeroase premii, el este unul dintre cei mai importanți actori de limbă germană și de limbă italiană.[judecată de valoare] Printre rolurile sale celebre sunt Alfred Matzerath din Toba de tinichea (1979) și Salvatore Frolo - Acceduzzu din miniseria italiană de televiziune Caracatița 4 (1989).

Biografie[modificare | modificare sursă]

Adorf s-a născut la Zürich, ca fiu ilegitim al unui chirurg italian (căsătorit) și al unei infirmiere germane. Debutul său cinematografic a avut loc în anul 1954 în filmul 08/15, în care a interpretat rolul unui soldat german. Adorf a devenit celebru în Europa, în special în Germania, și a jucat în mai multe coproducții internaționale, printre care Major Dundee, Ten Little Indians și Smilla's Sense of Snow. De asemenea, a jucat un rol secundar în adaptarea de către BBC a romanului Smiley's People de John le Carré. În plus, a jucat și în numeroase filme italiene.

În 1963 s-a căsătorit cu actrița Lis Verhoeven. Înainte de a divorța, cei doi au avut o fiică, Stella Adorf, care și ea s-a dedicat actoriei. În 1985, Adorf s-a căsătorit cu Monique Faye.

Filmografie selectivă[modificare | modificare sursă]

Premii[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]