Maria-Luiza de Bourbon-Parma

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Pentru alte persoane numite Prințesa Marie Louise, vedeți Prințesa Marie Louise (dezambiguizare).
Maria-Luiza de Bourbon-Parma
Prințesă a Bulgariei
Maria Louise of Bourbon-Parma Princess of Bulgaria.jpg
Prințesă consort a Bulgariei
Domnie 20 aprilie 1893 – 31 ianuarie 1899 (&&&&&&&&&&&&&&&5.&&&&&05 ani, &&&&&&&&&&&&&286.&&&&&0286 zile)
Succesor Prințesa Eleonore Reuss
Căsătorit(ă) cu Ferdinand I al Bulgariei
Urmași Boris III
Prințul Kril
Prințesa Eudoxia
Prințesa Nadejda
Nume complet
Maria Luisa Pia Teresa Anna Ferdinanda Francesca Antonietta Margherita Giuseppina Carolina Bianca Lucia Apollonia
Casa regală Casa de Bourbon-Parma
Casa de Saxa-Coburg și Gotha
Tată Robert I de Parma
Mamă Prințesa Maria Pia de Bourbon-Două Sicilii
Naștere 17 ianuarie 1870(1870-01-17)
Roma
Deces (29 de ani)
Sofia

Prințesa Maria Luiza de Bourbon-Parma (17 ianuarie 187031 ianuarie 1899) a fost fiica cea mare a lui Robert I, ultimul Duce monarh de Parma. Ea a devenit prințesă consort a Bulgariei după căsătoria cu Ferdinand al Bulgariei, atunci prinț regent (care a devenit Țar după decesul ei). A fost mama Țarului Boris al III-lea al Bulgariei.

Primii ani[modificare | modificare sursă]

Maria Luiza s-a născut la Roma în 1870 ca Maria Luisa Pia Teresa Anna Ferdinanda Francesca Antonietta Margherita Giuseppina Carolina Bianca Lucia Apollonia di Borbone-Parma, fiica cea mare a lui Robert I, Duce de Parma și a primei lui soții, Prințesa Maria Pia de Bourbon-Două Sicilii. Cuplul a avut 12 copii; câțiva dintre aceștia s-au născut cu o severă retardare mintală. Mai târziu, Ducele Robert s-a recăsătorit și a avut alți 12 copii.

În momentul morții mamei ei, Maria Luiza care avea 12 ani, a fost dusă la Biarritz și în Elveția sub supravegherea unor guvernante britanice. Vorbea fluent cinci limbi și îi plăcea muzica și să picteze.

Căsătorie[modificare | modificare sursă]

Maria Luiza, fotografie ca. 1890.

În 1892, tatăl ei i-a aranjat căsătoria cu pe atunci Prințul Bulgariei, Ferdinand de Saxa-Coburg și Gotha. Negocierile au fost conduse între Ducele Robert și mama lui Ferdinand, Prințesa Clémentine de Orléans.

Logodna a fost celebrată la Castelul Schwartzau, reședința familiei Bourbon-Parma din Austria. Maria Luiza și Ferdinand nu se întâlniseră niciodată înainte de aceea zi. Prințesa Clémentine, care a fost prezentă, a descris-o pe viitoarea ei noră într-o scrisoare către regina Victoria ca "din nefericire nu foarte frumoasă, acesta este singurul lucru care îi lipsește; este fermecătoare, bună, foarte spirituală, inteligentă și foarte simpatică".

Nunta a avut loc la 20 aprilie 1893 la Villa Pianore din Lucca, Italia, reședința Ducelui Robert din Italia. Maria Luiza avea 23 de ani, cu nouă ani mai tânără decât Ferdinand. Nouă luni mai târziu s-a născut primul lor copil, Boris.