Maluri, Vrancea

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Maluri
—  Sat  —
Maluri
Maluri
Maluri se află în România
Maluri
Maluri
Maluri (România)
Localizarea satului pe harta României
Maluri se află în Județul Vrancea
Maluri
Maluri
Maluri (Județul Vrancea)
Localizarea satului pe harta județului Vrancea
Coordonate: 45°33′26″N 27°26′33″E / 45.55722°N 27.44250°E45°33′26″N 27°26′33″E / 45.55722°N 27.44250°E

ȚarăFlag of Romania.svg România
JudețStema Vrancea.svg Vrancea
Comună Vulturu

SIRUTA178867

Altitudine17 m.d.m.

Populație (2011)
 - Total536 locuitori

Fus orarEET (+2)
 - Ora de vară (DST)EEST (+3)
Cod poștal627458

Prezență online
GeoNames Modificați la Wikidata

Maluri este un sat în comuna Vulturu din județul Vrancea, Muntenia, România.

Istoric și vechime[modificare | modificare sursă]

Crucea unui erou
Crucea eteriştilor

Maluri este o localitate în județul Vrancea, Moldova și Muntenia, România, localizat în Câmpia Siretului Inferior din Câmpia Română.

Din punct de vedere istoric, datează de pe vremea lui Ștefan cel Mare, din aproximativ 1500. Satul este străbătut de pârâul Leica, format în albia râului Siret, al cărui curs a fost deviat pe vremea lui Ștefan cel Mare. Ulterior în valea părăsita a Siretului vântul a depus praf și nisip, iar treptat, prin intermediul izvoarelor apa a umplut gaura și astfel a luat naștere Sirețelul, actualul pârâu Leica. Dar Maluri mai are însa și o altă caracteristică specială: este un sat situat la limita dintre fostele provincii istorice Moldova și Țara Românească. Unul dintre cele mai importante momente din istoriei acestui sat poate fi considerat anul 1482 când domnii Ștefan cel Mare al Moldovei si Vlad Călugărul al Țarii Românești au stabilit hotarul pe Milcov si Leica. Până in acel an acest teritoriu a aparținut Munteniei, dovada fiind limbajul muntean al mălurenilor. Prima atestare documentară a satului datează din 1774, dar totuși există dovezi ale continuității satului încă de pe vremea lui Ștefan cel Mare. Un prim argument ar putea fi considerat diviziunea satului in funcție de Leica si anume Maluri Munteni, care aparținea județului Râmnic și Maluri Moldova, care aparținea județului Putna .O altă dovadă a vechimii satului o reprezintă existența în cimitirul de la Moldova a doua cruci ale eteriștilor, luptători greci morți în timpul revoluției de la 1821 si ingropați in gropi comune. De asemeni, in 1819 exista in Maluri Moldova o Biserică cu hramul "Cuvioasa Parascheva" zidită in 1802. Biserica de la Maluri Munteni este zidită de boierul Robescu si soția sa si are hramul "Sfantul Ierarh Nicolae", datând din 1819, dupa moartea ultimului domn fanariot din Muntenia, Alexandru Șuțu. O alta diviziune a satului o constituie Căunul, fostul sat e Botești, care aparținea de Maluri Munteni. Lista de dovezi care susțin ideea vechimii satului Maluri poate fi completată si cu alte exemple, între care amintim existența unor frasini in cimitirul de la Moldova cu o vâsta de 4-5 secole, frasini plantați de mălureni la capatâiul mortițor. De-a lungul timpului satul a suferit numeroase transformări administrative, între care cea mai importantă fost in 1926 cand comuna Malurile alcatuită din Maluri Munteni si Cătun se unește cu Maluri Moldova si rezultă comuna Malurile. In 1950 Maluri devine parte componentă comunei Hîngulești, iar în 1968 Maluri devine componentă a comunei Vulturu.

Leica in luna august 2015
Crucea eroilor

Școala[modificare | modificare sursă]

În 1838 ia ființă la Maluri o scoală , dar care nu va funcționa decât în 1839, când vine învățătorul Dumitru Marchidan. In anul 1856 ia ființa Școala Mixta Maluri, învățător fiind domnul Florea Tudorache. În perioada anilor 1862-1863 la școală frecventau si elevi de la Maluri Moldova. In 1912 se construiește primul local de școala, alcătuit din : o sală de clasă, cancelaria, un antreu si casa învățătorului. De-a lungul timpului școala iși modifică numărul de clase(din 7 clase rămâne doar cu 4 in 1948, iar din 4 clase devin 7 in 1960, urmând ca in 1968 să fie construit localul actual al școlii). În prezent, in școala de la Maluri funcționează 4 clase simultan si grădinița.

Şcoala din Maluri

Biserica[modificare | modificare sursă]

În istoria satului au fost identificate mai multe biserici, cea mai veche atestată documentar fiind Biserica cu hramul"Cuvioasa Parascheva" din Maluri Moldova din 1802. Acum pe ruinele acestei Biserici a fost construită o capela pe care o putem vedea si astăzi, decorată cu icoane vechi de sute de ani si cu o cruce mare care a aparținut troiței de lânga caminul cultural. De asemeni, mai exista si o biserică la Maluri Munteni in care se slujește Sfanta Liturghie in fiecare duminică și sărbătoare. [1]

Biserica de la Maluri
Mozaicul de la Biserica

Monumente istorice[modificare | modificare sursă]

In satul Maluri exista un singur monument istoric: Biserica de la Maluri Munteni cu hramul "Sfântul Ierarh Nicolae". Aceasta a fost zidită de către boierul Costache Robescu si de sotia sa, Mariuța in anul 1819, dar istoria vorbește si de o biserică zidită după 1700, dar care a fost demolată. Biserica a avut de înfruntat numeroase încercari, dar Bunul Dumnezeu a binecuvântat acest loc si Biserica a fost mereu reparată. Curtea bisericii este imparțită prin intermediul unui gard in cimitirul eroilor germani morți in zona satului Maluri si cimitirul locuitorilor.

Biserica din Maluri
Sfântul Nicolae

Leica[modificare | modificare sursă]

Demult Siretul avea albia mai la vest de cea de astăzi si curgea prin tinutul Putn a, pe teritoriul actualei comune Vulturu. După deplasarea apei Siretului in albia Bârladului, albia veche a rămas un curs secundar, ia cu timpul a secat și s-a astupat, dar nu pe tot traseul. Astfel a a luat nastere pârâul Leica.[2]

Leica

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Ion I. Popescu-"Monografia satului Malurile",1938, Buzau
  2. ^ "Satul de pe hotar. Malurile"-Dumitru Dragomir