Malmkrog

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Malmkrog
Malmkrog 2020.jpg
Afișul filmului
GenDramă, Istoric
RegizorCristi Puiu
ScenaristCristi Puiu
ProducătorAnca Puiu
DistribuitorIadasarecasa
StudioBord Cadre Films, Mandragora, SENSE Production
Director de imagineTudor Panduru
MontajDragoș Apetri
Andrei Iancu
Bogdan Zarnoianu
DistribuțieFrédéric Schulz-Richard
Agathe Bosch
Diana Sakalauskaitė
Marina Palii
Ugo Broussot
István Téglás
Premiera20 februarie 2020 (Berlin)
Durata201 minute
ȚaraRomânia, Serbia, Elveția, Suedia, Bosnia și Herțegovina, Macedonia de Nord
Prezență online

Pagina Cinemagia

Malmkrog este un film românesc din 2020 regizat de Cristi Puiu. Scenariul este scris de Puiu, după „Trois entretiens”, un text al filosofului rus Vladimir Soloviov. A avut premiera la Festivalul de film de la Berlin, în 2020, iar Puiu a fost recompensat cu premiul pentru regie al secțiunii Encounters.[1] În distribuția celui de-al șaselea lungmetraj semnat de Cristi Puiu se regăsesc actorii Frédéric Schulz-Richard, Agathe Bosch sau Diana Sakalauskaitė.

Prezentare[modificare | modificare sursă]

Information icon.svg Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

Acțiunea se petrece la finalul unei luni decembrie, la conacul familiei Apafi, unde câțiva aristocrați s-au întâlnit pentru a petrece Crăciunul împreună.[2]

Familia aristocratică a lui Nikolai găzduiește un ilustru grup care discută despre război, pace, moralitate, moarte și Antihrist. Împărțit în șase capitole, fiecare numit după numele protagoniștilor, filmul prezintă o serie de conversații, toate purtate în limba franceză, așa cum se obișnuia în aristocrația rusă de la acea vreme.

Distribuție[modificare | modificare sursă]

Producția[modificare | modificare sursă]

Lungmetrajul a fost filmat în conacul Apafi din satul Mălâncrav, Sibiu, sat care în limba germană poartă denumirea Malmkrog.

Recepția[modificare | modificare sursă]

„O dramă de epocă cerebrală care îți rămâne în minte”, notează criticul de film Peter Bradshaw în celebrul cotidian britanic The Guardian. „Un film de o seriozitate aproape intimidantă. Jocul actorilor este admirabil, date fiind cadrele lungi și dialogurile maraton, iar realizarea, una meticuloasă: imaginea semnată de Tudor Panduru, fie pe timp de zi, fie pe timp de noapte, este picturală și grandioasă”, punctează și ScreenDaily.com.[3]

Premii și nominalizări[modificare | modificare sursă]

Cristi Puiu a câștigat premiul pentru cel mai bun regizor la secțiunea Encounters de la Festivalul de film de la Berlin.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Marinescu, Patricia (). „Berlinala 2020 - Cristi Puiu, premiul pentru regie al secțiunii Encounters pentru „Malmkrog". news.ro. Accesat în . 
  2. ^ „„Malmkrog" la Cinemagia.ro”. Cinemagia. Accesat în . 
  3. ^ Cojan, Liviu (). „Presa internațională despre Malmkrog, filmul lui Cristi Puiu: O capodoperă plină de intensitate”. Digi24. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]