Maksim Purkaiev

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Maksim Purkaiev
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
Nalitovo⁠(d), Uezdul Ardatov⁠(d), Simbirsk Governorate⁠(d), Rusia Modificați la Wikidata
Decedat (58 de ani)[1] Modificați la Wikidata
Moscova, RSFS Rusă, URSS[1] Modificați la Wikidata
ÎnmormântatCimitirul Novodevici[*] Modificați la Wikidata
Cetățenie Imperiul Rus
 Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste Modificați la Wikidata
Ocupațieofițer Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba rusă Modificați la Wikidata
StudiiAcademia Militară M. V. Frunze[*]  Modificați la Wikidata
Activitate
RamuraArmata Roșie
Suhoputnîe voiska SSSR[*][[Suhoputnîe voiska SSSR |​]]  Modificați la Wikidata
Gradulgheneral armii[*][[gheneral armii (rank of the Soviet Union)|​]] (din )
general-colonel (din )
general-locotenent (din )  Modificați la Wikidata
Bătălii / RăzboaiePrimul Război Mondial
Războiul Civil Rus
Frontul de Est
războiul sovieto-japonez[*]  Modificați la Wikidata
Decorații și distincții
DecorațiiOrdinul Lenin
Ordinul Steagul Roșu
iubileinaia medal «XX let Raboce-Krestianskoi Krasnoi Armii»[*][[iubileinaia medal «XX let Raboce-Krestianskoi Krasnoi Armii» (commemorative medal of the Soviet Union)|​]] ()
Ordinul Suvorov, cl. I[*]
Ordinul Kutuzov, cl. I[*]
medal «Za pobedu nad Iaponiei»[*][[medal «Za pobedu nad Iaponiei» (military decoration of the Soviet Union)|​]] ()
Medalia „Pentru Apărarea Moscovei”[*] ()
Medalia „Pentru Victoria asupra Germaniei în Marele Război Patriotic 1941–1945”[*] ()
iubileinaia medal «30 let Sovetskoi Armii i Flota»[*][[iubileinaia medal «30 let Sovetskoi Armii i Flota» (commemorative medal of the Soviet Union)|​]]
Medal "For the Victory over Japan" of Mongolia[*][[Medal "For the Victory over Japan" of Mongolia (Mongolian campaign medal to contributors for the victory over Japan)|​]]
Medalia Pentru Eliberarea Coreei[*]  Modificați la Wikidata

Maksim Alexeievici Purkaiev (în rusă Максим Алексеевич Пуркаев, n. , Nalitovo⁠(d), Uezdul Ardatov⁠(d), Simbirsk Governorate⁠(d), Rusia – d. , Moscova, RSFS Rusă, URSS) a fost un lider militar sovietic, care a ajuns la gradul de general de armată.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Purkaiev a fost mobilizat în Armata Imperială Rusă în 1915 și a ajuns la gradul de praporgic (ofițer inferior) înainte de a se alătura Armatei Roșii în 1918. A devenit membru al Partidului Comunist Sovietic în 1919. În timpul Războiului Civil Rus el a servit în calitate de comandant de companie și de batalion, iar după terminarea cursului Vîstrel (în rusă Выстрел) de instruire a ofițerilor în 1923, a ocupat funcția de comandant de regiment (Divizia a 24-a de pușcași), ofițer de stat major și comandant al unei divizii până în 1936, moment în care a început studiile la Academia Militară Frunze.

Din 1938, Purkaiev a fost șeful Statului Major al Districtului Militar Belarus, în calitate de atașat militar sovietic la Berlin la începutul celui de-al doilea război mondial în 1939, și a participat la planificarea invaziei sovietice a Poloniei. Din iulie 1940, Purkaiev a ocupat funcția de șef al Statului Major al Districtului Militar Kiev și de la începutul războiului sovieto-german (Operațiunea Barbarossa), șef al Statului Major al Frontului de Sud-Vest (iunie-iulie 1941), iar mai târziu al armatei a 60-a și al armatei a 3-a de șoc (în rusă Третья ударная армия). În 1942-43 a ocupat funcția de comandant al Frontului Kalinin și din aprilie 1943, comandant al Frontul Orientului Îndepărtat (din anul 1945, comandant al Celui de al Doilea Front al Orientului Îndepărtat). Din septembrie 1945 până în ianuarie 1947 Purkaiev a servit ca ofițer comandant al districtului militar din Orientul Îndepărtat, timp în care a fost nominalizat la titlul de cel mai mare sovietic al URSS (1946-1950).

Maksim Purkaiev

Din iunie 1947, Purkaiev a fost șeful Statului Major și primul adjunct al comandantului șef al Forțelor Orientale Externe. Din iulie 1952 până la moartea sa, Purkaiev a servit ca șef al Direcției pentru Învățământul Superior al Ministerului Apărării al URSS.

Onoruri și premii[modificare | modificare sursă]

Maksim Purkaiev a fost decorat cu două ordine Lenin (inclusiv la 14 noiembrie 1943, "Pentru realizarea exemplară a conducerii mobilizării, formării, achiziționării și formării unităților și formațiunilor Armatei Roșii"), patru Ordine ale Steagului Roșu, Ordinul Suvorov (clasa I), Ordinul Kutuzov (clasa I) și numeroase medalii.

Surse[modificare | modificare sursă]

  • Zalessky, KA, Imperiul lui Stalin: Dicționar enciclopedic biografic, Moscova, Veche, 2000, (în rusă Залесский К.А. Империя Сталина. Биографический энциклопедический словарь. Москва, Вече, 2000)

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c Пуркаев Максим Алексеевич, Marea Enciclopedie Sovietică (1969–1978)[*]