Mănăstirea Sfântul Makarie din Jioltîe Vodî

56°05′00″N 45°03′52″E (Mănăstirea Sfântul Makarie din Jioltîe Vodî) / 56.08341°N 45.064348°E
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Mănăstirea Sfântul Macarie din Jioltîe Vodî
Informații generale
ConfesiuneBiserica Ortodoxă  Modificați la Wikidata
Jurisdicție religioasăLîskovskaia eparhia[*][[Lîskovskaia eparhia |​]]  Modificați la Wikidata
Țara Rusia Modificați la Wikidata
LocalitateMakarevo[*] Modificați la Wikidata
așezare rurală[*]Valkovski selsovet[*][[Valkovski selsovet (human settlement in Lyskovsky District, Nizhny Novgorod Oblast, Russia)|​]]
Coordonate56°05′00″N 45°03′52″E ({{PAGENAME}}) / 56.08341°N 45.064348°E
Istoric
Data începerii  Modificați la Wikidata
Localizare
Prezență online
site web oficial

Mănăstirea Sfânta Treime- Sfântul Makarie din Jiotîe Vodîî[1] este o mănăstire ortodoxă de maici situată pe malul stâng al fluviului Volga, în satul Makarievo, raionul Lîkovo, regiunea Nijni Novgorod.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Înființarea mânăstirii -[modificare | modificare sursă]

Mănăstirea a fost fondată în prima jumătate a secolului al XV-lea de sfântul Sf. Macarie din Jeltovodsk și Unja, ca mănăstire de călugări. Numele „din Jioltîe Vodî „provine de la Lacul Galben, pe malul căruia Sfântul Macarie a întemeiat o mănăstire. În decursul timpului Volga și-a schimbat cursul și a cuprins lacul, astfel încât mănăstirea a ajuns pe malul fluviului. Mânăstiea este cunoscută și sub numele de Mânăstirea Sfintei Treimi, după hramul bisericii principale a mânăstirii..

În 1439, mănăstirea fost arsă de hanul Ulugh Muhammad, iar Sfântul Macarie a fost luat prizonier la Kazan. După ce a fost eliberat călugărul Macarie a cerut și liberarea altor prizonieri. Astfel 400 [2] bărbați și mai multe femei cu copii au fost eliberați de cătușele lor. Totuși, hanul le-a interzis să rămână pe teritiriul hanatului, asfel îhcât sfântul Makarie a fost silit să-și caute alt loc unde să se refugieze, oprindu-se în orașul Unja unde a murit la 25 iulie 1444, în vârstă de 95 de ani.

Reconstruirea mănăstirii[modificare | modificare sursă]

Mănăstirea a fost reconstruită pe vechiul amplasament călugărul Avraami Aleksi în 1620.

Mănăstirea Sfântul Makarie din Jioltîe Vooî Makarievskyde pe Volga. anii 1900

Amplasarea convenabilă a mănăstirii pe malulvl Volgăi navigabile și sârguința stareților au determinat ofganizarea unuitârgu pe terenurile mănăstirii. Numit târgul Makarevo după amplasamentul mâhăstirii, târgul a fost cel mai mare din Rusia și probabil din Europa. Din taxele comerciale a fost refăcută mănăstirea și au fost ridicate clădiri din piatră. În 1816, Târgul Makarrevo a ars în împrejurări ciudate. În mare parte din motive politice, în 1817, Târgul Makarevo a fost mutat la Nijni Novgorod (fără a pierde însă numele). Veniturile mănăstirii s-au redus, apoi a fost deteriorată de un mare incendiu, iar în 1859, cupola centrală a bisericii SfântaTreime s-a prăbușit.

În 1868, mănăstirea a fost desființată.[3]

Când împăratul Alexandru al III-lea s-a urcat pe tron, unul dintre primele sale decrete a fost cel privind reînființarea Mănăstirii Sfântul Makarie din Jioltîe Vodî. Mănăstirea a fost redeschisă în 1883, dar ca mănăstire de maici.

Înainte de revoluția din 1917, s-au făcut multe în restaurare și reparare. Biserica Sfânta Treime a fost restaurată, iar până în 1916 cupola principală a fost reconstruită.[4]

Perioada sovietică[modificare | modificare sursă]

Până în 1917, în mănăstire erau aproximativ 300 de maici.[5] În anii puterii sovietice, mănăstirea a funcționat inițial ca o cooperativă de muncă monahală. În 1923 Aleksandr Sciukin a fost numit episcop de Makarovo, eparhie nou înființafă, desfiițnțată în 1931; episcopul a fost condamnat pentru spionaj și agitație anti-revoluționară, fiind împușcat în 1937.

În 1927, mănăstirea a fost lnchidsă definitiv. În 1928-1929, un orfelinat a fost amplasat între zidurile sale, iar în timpul Marelui Război Patriotic - un spital. În 1943, mănăstirea a fost repartizată Colegiului Veterinar Lîskovo; animalele au fost ținute își furajele au fost depozitate în biserici. La începutul anilor 1990 au vrut să transforme mănăstirea într-un centru turistic.[5][4]

Situația actuală[modificare | modificare sursă]

  • Din 1991 clădirile mănăstirii au fost transferate în Eparhia Nijni Novgorod. În același an, în urma unei deciziii a Sfântului Sinod, mănăstirea a fost redeschisă. [5] În mănăstire locuiau aproximativ 25 de maici.
  • La 7 august 2007, moaștele Sfântului Macarie au fost transferate de la Mănăstirea Sfântul Makarie de la Mănăstirea Înălțarea din Pecherski.[6]
Mănăstirea Sfântul Makarie din Jioltîe Vodî în 2018.

Arhitectură[modificare | modificare sursă]

Mănăstireq în anii 1900

Din 2007, mănăstirea are următoarele biserici:

Mănăstirea este inconjurata de ziduri fortificate cu turnuri.

Numismatică[modificare | modificare sursă]

La 3 iunie 2019, Banca Rusiei a emis o monedă comemorativă de argint cu o valoare nominală de 25 de ruble „Mănăstirea Sfânta Treime - sfântul Makariei dih Jioltîe Vodî, regiunea Nijni Novgorod” din seria „Monumentele de arhitectură ale Rusiei”.[8]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Действующие монастыри”. Нижегородская епархия. Arhivat din original la . Accesat în . 
  2. ^ „Преподобный Макарий Желтоводский и Унженский чудотворец (память 7 августа)”. Святые покровители Нижегородской земли. Нижегородская епархия. Arhivat din original la . Accesat în . 
  3. ^ „Кафедральный собор Александра Невского ("Новоярмарочный")”. Народный каталог православной архитектуры. Arhivat din original la . Accesat în . 
  4. ^ a b „Свято-Троицкий Макарьевский Желтоводский монастырь”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  5. ^ a b c Романов Д. (). „25 декабря исполнилось 18 лет с возобновления монашеской жизни в Макарьевском монастыре”. Нижегородская епархия. Arhivat din original la . Accesat în . 
  6. ^ „Макарьево готово к наплыву паломников”. dp.ru. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  7. ^ „Монастырь во имя Святой Живоначальной Троицы Макариев Желтоводский”. Русское Православие. Arhivat din original la . Accesat în . 
  8. ^ О выпуске в обращение памятной серебряной монеты номиналом 25 рублей «Свято-Троицкий Макарьевский Желтоводский монастырь, Нижегородская обл.» серии «Памятники архитектуры России»

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Mănăstirea Gatsisky A. S. Makarievo-Zheltovodsk (1434-1882)Arhivat în , la Wayback Machine.
  • Севастьянова С. К. Materiale pentru „Cronica vieții și activității literare a Patriarhului Nikon”. - Sankt Petersburg. : Dmitri Bulanin, 2003. — 520 Cu.
  • Știri despre eparhia Kazanului, publicate sub KDA, pentru 1873 - Kazan, 1873.
  • Mănăstirea pe Apele Galbene. Mănăstirea Makarievski Zheltovodsk / Autor. col.: Arhimandritul Tikhon (Zatekin), Yu. G. Galai, A. I. Davydov, A. A. Davydova, O. V. Degteva și alții - N. Novgorod, 2010.
  • Mănăstirea Treime Makarievsky Zheltovodsk Titov A. A . - M., 1910.