Mănăstirea Rarău

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Mănăstirea Rarău
Manastirea Rarau - Biserica noua.jpg
Informații generale
Confesiuneortodoxă
HramSfântul Ioan Bogoslovul, 30 aprilie
Tipcălugări
ȚaraRomânia
Localitatesat Chiril, comuna Crucea, județul Suceava
CtitorPetru Rareș
Istoric
Sfințire1538
Localizare

Mănăstirea Rarău este o mănăstire ortodoxă de călugări din România, ctitorită de către domnitorul Petru Rareș, în anul 1538, situată în satul Chiril din comuna Crucea, județul Suceava.

Potrivit tradiției, aici a fost o sihăstrie înființată de cuviosul Sisoe, spre sfârșitul secolului al XV-lea. Se mai spune că, după anul 1538, când Petru Rareș a fost schimbat de la domnie, soția sa, Elena, împreună cu copiii, s-au ascuns în Rarău, fiind ocrotiți de călugări. Drept mulțumire, voievodul le-a înălțat o biserică în locul celei vechi și astfel a luat ființă schitul Rarău, în fosta sihăstrie Dodu.

Mănăstirea veche, ctitorie a lui Petru Rareș, a fost închisă de către ocupanții austrieci și tot tezaurul mănăstirii a fost luat de călugări ce au fugit cu el pe partea cealaltă a muntelui Rarău în Moldova unde au înființat noua mănăstire. În anul 1994 la vechea mănăstire s-a săvârșit din nou o slujbă, mănăstirea veche fiind reînființată, lângă ea construindu-se o nouă biserică.

Aproape de cota 1.400 se înalță două biserici. Cea veche datează din vremea când la cârma Moldovei se afla Petru Rareș, iar cea nouă a fost sfințită în anul 2000.

Galerie de imagini[modificare | modificare sursă]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • România - Harta mănăstirilor, Amco Press, 2000

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Mănăstirea Rarău