Lupul de mare

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Pentru alte sensuri, vedeți Lup de mare (dezambiguizare).
Lupul de mare
Sea-wolf cover.jpg
Informații generale
Autor Jack London
Gen roman de aventuri
roman
Ediția originală
Editură Macmillan Publishers
Țara primei apariții Statele Unite ale Americii
Data primei apariții

Lupul de mare (în engleză The Sea-Wolf) este opera scriitorului american Jack London (1916), prima ediție fiind publicată în anul 1904. Încă de la prima ediție se dovedește un roman de mare succes.

Conținut[modificare | modificare sursă]

Lupul de mare este o povestire a întâmplărilor lui Humphrey van Weyden, care face o călătorie cu vaporul de la San Francisco spre Sausalito, dar va suferi un accident căzând peste bord și va fi salvat de o balenieră. Lup Larsen este căpitanul balenierei, un om brutal dotat cu o putere fenomenală și o filozofie aparte. Căpitanul terorizează echipa lui de matrozi, însă acest om brutal este de o inteligență deosebită, care motivează acțiunile sale brutale prin teoria darwinistă. Oamenii sunt creaturi fără valoare, care sunt supuși regulilor biologice, în lupta dintre specii cel mai puternic supraviețuiește, altruismul fiind o prostie, născocită de cei slabi, aceasta este filozofia căpitanului.

Lup Larsen se amuză pe socoteala lui Humphrey van Weyden, pe care îl umilește punându-l ca ajutor de bucătar, numindu-l ulterior cârmaci cu toate că acesta nu avea cunoștințe de navigație. Van Weyden învață treptat după părerea căpitanului să stea pe propriile picioare. Între timp căpitanul va pedepsi crud o răzvrătire a matrozilor, fiind în cele din urmă doborât de o boală care-l macină.