Luping

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Luping al unui Eurocopter Tiger

Lupingul (denumit și looping) este o figură de acrobație aeriană în care aeronava (avion sau elicopter) descrie o buclă în plan vertical. Este o rotație a avionului sau elicopterului în jurul axei sale de tangaj (axa aripilor).

Astfel, aeronava se înclină în sus, se rotește cu capul în jos și apoi revine la poziția inițială. Bucla este, alături de tonou, una din cele două figuri de bază ale acrobației aeriene.

Pentru ca o buclă să fie reușită, pilotul trebuie să descrie un cerc perfect și nu trebuie să se abată de la axa sa. Începutul și sfârșitul figurii trebuie să aibă loc la aceeași altitudine.

Primul luping a fost efectuat în 1913. Sursele diferă cu privire la identitatea primului pilot care a realizat această figură acrobatică. Unele surse susțin că francezul Adolphe Pégoud a fost primul pilot care, în 31 august 1913, a reușit această figură cu o aeronavă Blériot.[1] Alte surse specifica 21 septembrie [2]. Cu toate acestea, potrivit altor surse, această onoare ar reveni rusului Piotr Nesterov,[3] care ar fi realizat un luping la 27 august 1913 cu un avion Nieuport. Istoricii aeronautici precizează că Pégoud ar fi executat întâi nu o buclă, ci un zbor în poziția „cu capul în jos” (se executa jumătate de bucla si apoi eventual mai târziu cealaltă jumătate).[4]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ fr Voltige aérienne
  2. ^ „Zborul lui Pegoud la Baneasa”. Accesat în . 
  3. ^ en Nesterov’s Loop
  4. ^ en Bidding Over

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de luping