Lunar Gateway

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Lunar Gateway

O ilustrare a elementului de putere și propulsie (PPE) și a avanpostului de locuire și logistică (HALO) al Gateway-ului pe orbită în jurul Lunii în 2024.
OrganizațieStatele Unite ale Americii NASA
Uniunea Europeană ESA
Japonia JAXA
Canada CSA
Echipaj4 (planificare)
Dată lansarenoiembrie 2024 (planificare)[1]
Vehicul de lansareFalcon Heavy
SLS Block 1B
Tip misiuneStație spațială
StatusÎn dezvoltare
Perioadă sinodică≈7 zile

Lunar Gateway este o stație spațială aflată deocamdată în dezvoltare, care urmează să fie plasată pe o orbita lunară destinată să servească drept centru de comunicații alimentat cu energie solară, laborator științific, modul de locuire pe termen scurt pentru astronauții agențiilor guvernamentale, precum și zonă de depozitare pentru rovere.[2] Se preconizează că va juca un rol major în programul Artemis al NASA.

Se așteaptă ca printre disciplinele științifice care urmează să fie studiate pe Gateway să se numere: știința planetară, astrofizica, observarea Pământului, heliofizica, biologia spațială fundamentală și sănătatea și performanța umană.[3] Construcția este planificată să aibă loc în anii 2020. Grupul Internațional de Coordonare a Explorării Spațiale care este compus din peste 14 agenții spațiale, a concluzionat că Gateway va fi esențial în extinderea prezenței umane pe Lună, Marte și mai adânc în Sistemul Solar.

Este de așteptat ca proiectul să joace un rol major în programul Artemis al NASA, după 2024. În timp ce proiectul este condus de NASA, Gateway-ul este menit să fie dezvoltat, întreținut și utilizat în colaborare cu CSA, ESA, JAXA și parteneri comerciali. Acesta va servi drept o platformă dispusă ca suport atât pentru explorarea robotică, cât și pentru explorarea cu echipaj a polului sud lunar și este platforma pentru conceptul de transport către Marte a NASA.[4][5][6]

Structură[modificare | modificare sursă]

Pentru a susține prima misiune cu echipaj către stație (Artemis 3) planificată pentru 2025, Gateway-ul va fi o mini-stație spațială minimalistă compusă din doar două module: Elementul de putere și propulsie (PPE) și avanpostul de locuire și logistică (HALO).[7][8] Atât PPE, cât și HALO vor fi asamblate pe Pământ și lansate împreună pe un Falcon Heavy în noiembrie 2024,[1] și se așteaptă să ajungă pe orbita Lunii după nouă până la zece luni.[9] Modulul iHab, o contribuție de la ESA și JAXA, urmează să fie lansat pe SLS Block 1B ca o îmcărcătură utilă în misiunea Orion cu echipaj Artemis 4.[10] Toate modulele vor fi conectate utilizând standardul internațional de sistem de andocare.[11]

Module planificate[modificare | modificare sursă]

  • Power and Propulsion Element (PPE) a început să fie proiectat de Jet Propulsion Laboratory în timpul misiunii de redirecționare a asteroizilor, în prezent anulată. Conceptul original a fost o navă cu propulsie electrică, de înaltă performanță, care ar prelua o rocă de mai multe tone de pe un asteroid și îl va aduce pe orbita Lunii pentru studiu.[12] Când misiunea ARM (Asteroid Redirect Mission) a fost anulată în 2017, propulsia electrică solară a fost reutilizată pentru Gateway.[13][14] PPE va permite accesul pe întreaga suprafață lunară și va acționa ca un remorcher spațial pentru ambarcațiunile de vizitare.[15] Acesta va servi, de asemenea, ca centru de comandă și comunicații al Gateway-ului.[16][17] PPE urmează să aibă o masă de 8-9 tone și capacitatea de a genera 50 kW [18] de energie electrică solară pentru propulsoarele sale ionice, care poate fi suplimentată cu propulsie chimică.[19] Modulul va fi construit de compania Maxar Technologies, pentru 375 de milioane de dolari SUA.
  • Habitation and Logistics Outpost (HALO),[20][21] va fi construit de Northrop Grumman Innovation Systems (NGIS).[7][22] Falcon Heavy va lansa HALO în noiembrie 2024 împreună cu modulul PPE.[23] [23] HALO se bazează direct pe un modul de alimentare Cygnus Cargo,[7][24] folosită în prezent pentru aprovizionarea Stației Spațiale Internaționale. HALO urmează să fie dotat cu porturi radiale de andocare, baterii și antene de comunicații și va putea găzdui un echipaj Artemis pentru o perioadă de 30 de zile, deși va avea dimensiuni mai mici decât un modul al actualei ISS. La 5 iunie 2020, Northrop Grumman Innovation Systems a primit un contract de la NASA de 187 milioane USD pentru a finaliza proiectarea preliminară a HALO.[25] La 9 iulie 2021, NASA a semnat un contract separat cu Northrop pentru fabricarea HALO și pentru integrarea cu PPE construit de Maxar, pentru 935 milioane USD.[1]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c „NASA, Northrop Grumman Finalize Moon Outpost Living Quarters Contract”. NASA (Press release). . Accesat în . 
  2. ^ Jackson, Shanessa (). „Competition Seeks University Concepts for Gateway and Deep Space Exploration Capabilities”. nasa.gov. NASA. Accesat în . 
  3. ^ Mahoney, Erin (). „NASA Seeks Ideas for Scientific Activities Near the Moon”. nasa.gov. NASA. Arhivat din original la . Accesat în .  Acest articol încorporează text dintr-o lucrare aflată în domeniul public:
  4. ^ Gebhardt, Chris (). „NASA finally sets goals, missions for SLS – eyes multi-step plan to Mars”. nasaspaceflight.com. NASASpaceflight. Arhivat din original la . Accesat în . 
  5. ^ Kathryn Hambleton (). „Deep Space Gateway to Open OpportunitiesArtemis for Distant Destinations”. nasa.gov. NASA. Arhivat din original la . Accesat în .  Acest articol încorporează text dintr-o lucrare aflată în domeniul public:
  6. ^ Robyn Gatens, Jason Crusan. „Cislunar Habitation and Environmental Control and Life Support System”. nasa.gov. NASA. Accesat în . [nefuncțională] Acest articol încorporează text dintr-o lucrare aflată în domeniul public:
  7. ^ a b c Foust, Jeff (). „NASA to sole source Gateway habitation module to Northrop Grumman”. SpaceNews. Accesat în . 
  8. ^ NASA's Grand Plan for a Lunar Gateway Is to Start Small. Arhivat în , la Wayback Machine. Mike Wall, Space.com - 24 May 2019
  9. ^ Foust, Jeff (). „NASA refines plans for launching Gateway and other Artemis elements”. spacenews.com. SpaceNews. Arhivat din original la . Accesat în . 
  10. ^ „NASA FY 2022 Budget Estimates” (PDF). p. PDF page 97, in-text page DEXP-67. Delivery of I-Hab to the Gateway will be via the SLS Block 1B launch vehicle with Orion providing orbital insertion and docking. 
  11. ^ NASA Unveils the Keys to Getting Astronauts to Mars and Beyond Arhivat în , la Wayback Machine. Neel V. Patel, The Inverse - April 4, 2017
  12. ^ Greicius, Tony (). „JPL Seeks Robotic Spacecraft Development for Asteroid Redirect Mission”. NASA. Arhivat din original la . Accesat în .  Acest articol încorporează text dintr-o lucrare aflată în domeniul public:
  13. ^ „NASA closing out Asteroid Redirect Mission”. SpaceNews. . Accesat în . 
  14. ^ „Asteroid Redirect Robotic Mission”. jpl.nasa.gov. NASA. Arhivat din original la . Accesat în .  Acest articol încorporează text dintr-o lucrare aflată în domeniul public:
  15. ^ „NASA Awards Artemis Contract for Lunar Gateway Power, Propulsion” (Press release). NASA. . Arhivat din original la . Accesat în .  Acest articol încorporează text dintr-o lucrare aflată în domeniul public:
  16. ^ „Deep Space Gateway and Transport: Concepts for Mars, Moon Exploration Unveiled”. Science News. Arhivat din original la . Accesat în . 
  17. ^ Clark, Stephen. „NASA chooses Maxar to build keystone module for lunar Gateway station”. Spaceflight Now. Arhivat din original la . Accesat în . 
  18. ^ Foust, Jeff (). „NASA issues study contracts for Deep Space Gateway element”. SpaceNews. Accesat în . 
  19. ^ Chris Gebhardt (). „NASA finally sets goals, missions for SLS – eyes multi-step plan to Mars”. NASASpaceFlight.com. Arhivat din original la . Accesat în . 
  20. ^ Foust, Jeff (). „ISS partners endorse modified Gateway plans”. SpaceNews. Accesat în . 
  21. ^ NASA Asks American Companies to Deliver Supplies for Artemis Moon Missions. NASA Press Release M019-14, 23 August 2019 Acest articol încorporează text dintr-o lucrare aflată în domeniul public:
  22. ^ „Justification for other than full and open competition (JOFOC) for the Minimal Habitation Module (MHM)”. Federal Business Opportunities. Arhivat din original la . Accesat în .  Acest articol încorporează text dintr-o lucrare aflată în domeniul public:
  23. ^ a b „NASA Awards Contract to Launch Initial Elements for Lunar Outpost”. NASA. . Accesat în . 
  24. ^ Gebhardt, Chris (). „Northrop Grumman outlines HALO plans for Gateway's central module”. NASASpaceFlight.com. Arhivat din original la . Accesat în . 
  25. ^ „NASA signs Gateway habitat design contract with Northrop Grumman”. Spaceflight Now. . Arhivat din original la . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]