Luna Amară

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Luna Amară
Date personale
OrigineRomânia Cluj Napoca, România
Gen muzicalRock alternativ, metal alternativ, rock progresiv, metal progresiv, post-grunge
Ani de activitate2000-prezent
Case de discuriRoton
A&A Records
Membri
Mihnea Blidariu (vocals, guitar, trumpet)
Nick Făgădar (vocals, guitar)
Sorin Moraru (bass)
Robert Moțoc (drums)
Andrei Boțan (lead guitar)
Foști membri
Gheorghe Fărcaş (bass)
Petru Gavrilă (lead guitar)
Vali Deac (lead guitar)
Mihnea Ferezan (lead guitar)
Șerban Onțanu (lead guitar)
Răzvan Ristea (drums)
Prezență online

Luna Amară este o formație de muzică rock, originară din Cluj-Napoca și fondată în 1999 sub numele de Tanagra Noise de către Nick Fagadar (voce, chitară), Gheorghe Farcaș (chitară bass). La scurt timp, alți artiști au completat trupa, elementele nou-introduse fiind remarcabile, un instrument aparte, mai rar întâlnit în muzica rock, fiind trompeta (interpretată de Mihnea Blidariu).

Istoria formației[modificare | modificare sursă]

Debutul pe scenă a avut loc în primăvara anului 2000, după care are loc schimbarea numelui în Luna Amară pentru că fanilor le era destul de greu să rețină vechiul nume.

Cenzurată din cauza opiniilor politice tranșante, cu un clip pe tv (Gri Dorian) atunci când încă nu exista un album, prezentă la toate festivalurile importante, o noutate absolută prin integrarea sunetului de trompetă într-un sound alternative, Luna Amară și-a format un public al său, un public care vrea să înțeleagă mai mult, care vrea să se implice mai mult.

În 2004 are loc lansarea primului album, Asfalt, care reunește piese rodate în 5 ani de concerte live, album foarte reușit în opinia celor mai mulți, fiind considerat "un album dureros, incitant, incomod, o palmă peste obrazul prostiei tihnite" (MetalFan).

În același an trupa apare pe prima pagină a mai multor cotidiene naționale, datorită unor probleme de cenzură ivite la Cluj, Bacău și Alba-Iulia, dar și datorită unei interpretări pline de semnificații politice la Stufstock Vama Veche, în direct la TVR1.

În 2005, Luna Amară participă pentru prima oară la Sziget Festival din Budapesta. Chitaristul solo Petru Gavrila este înlocuit de Vali Deac.

2006 aduce lansarea unui nou disc de studio Loc lipsă (Roton), la realizarea căruia au fost invitați Andy Ghost (Altar), Mihai Iordache (Kumm) și Ombladon (Paraziții). Trupa concertează în peste 40 de cluburi și locații open air din România, precum și în Olanda, Germania, Bulgaria și Turcia. Tot în 2006, Luna Amară a fost nominalizată la categoria „cel mai bun rock” la Premiile MTV România.[1]

În tot acest timp, Luna Amară s-a implicat activ în campania „Salvați Roșia Montană!”, cei doi soliști au găsit timp să scrie și poezie iar Mihnea Blidariu chiar să publice două cărți, „No Future” și „Mânia.Ro”.

2007 Luna Amară este invitată pentru a doua oară la Sziget Festival, în Budapesta.

2009 aduce o nouă modificare în componență: Vali Deac pleacă și vine Mihnea Andrei Ferezan, cunoscut publicului de rock din formula de stoner-grunge Tep Zepi. 2009 este anul lansării celui de-al treilea material de studio, "Don't Let Your Dreams Fall Asleep", însoțit de un turneu de 18 date. Piesele "Chihlimbar" și "Unghii de drac" staționează mai multe luni pe locul 1 în Romtop la CityFM și albumul primește recenzii pozitive în Dilema Veche sau pe www.metalhead.ro.

În 2010, Luna Amară împlinește 10 ani de activitate, 10 ani în care a avut onoarea să urce pe aceeași scenă cu Faith No More, Clawfinger, Incubus, Paradise Lost, Exploited, Apocalyptica, HIM, Amorphis, Klimt 1918, Toy Dolls. Lista se îmbogățește, în acel an, cu Anathema, Stone Sour, Alice In Chains și Rammstein, trupele alături de care Luna Amară a urcat pe scena Tuborg Green Fest/Sonisphere, pe 27 iunie. Apoi, pe 2 octombrie, formația deschide, la București, pentru o altă legendă a rock-ului, Ozzy Osbourne. Tot în octombrie, Mihnea Blidariu își lansează primul său roman, Playlist, la Casa de Pariuri Literare

La începutul lui 2011, Luna Amară intră în studioul propriu pentru înregistrarea unui nou material, care a apărut în toamna aceluiași an. Pe acest album nou, intitulat Pietre în Alb (A&A Records), trupa revine la sonorități mai dure . Din cele 13 piese, 9 sunt în limba română și 4 în engleză. Lansarea albumului a fost urmată de un turneu național. La finalul turneului, componența se schimba din nou, prin plecarea lui Mihnea Andrei Ferezan.

Nick Făgădar începe, de asemenea, lucrul la un material solo. În 2011, Luna Amara a urcat pe aceeași scena cu un alt nume mare al alternative-rock-ului, Deftones. Pe 27 august, trupa a fost invitată să cânte la festivalul Peninsula pe Main Stage, în aceeași zi cu celebrul Iggy Pop.


Trupa a concertat pro bono (gratuit) la toate edițiile festivalul FânFest, Roșia Montană în cadrul campaniei „Salvați Roșia Montană”. Mihnea Blidariu se implică chiar mai mult în campania Salvați Rosia Montana prin ocuparea simbolică a fostului Hotel Conti din centrul Clujului, împreuna cu alți susținători ai campaniei.

Pe 22 noiembrie 2016, trupa lansează un nou material discografic intitulat Aproape, ce cuprinde 7 piese într-un stil electro-acustic.

Componența formației (2023)[modificare | modificare sursă]

Discografie[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Nominalizările premiilor MTV România 2006”, mtv.ro, , Arhivat din original în , accesat în  

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]