Lumea de cristal a lui Swarovski

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Lumea de cristal a lui Swarovski

Lumea de cristal a lui Swarovski (în germană Swarovski Kristallwelten) este un parc de distracții a cărui temă principală sunt cristalele. A fost deschis în anul 1995, când s-au împlinit 100 de ani de la înființarea fabricii de cristale Swarovski din Wattens (Tirol, Austria). Fondatorul parcului a fost artistul André Heller.

Istoric[modificare | modificare sursă]

În anul 1995, cu ocazia celebrării a 100 de ani de la fondarea companiei D. Swarovski KG, André Heller a organizat un parc al minunilor pe un deal artificial amenajat în apropiere de clădirile fabricii de cristale din Wattens. Intrarea se face pe sub un cap gigantic de unde izvorăște o mică cascadă.

Începând de atunci, Lumea de cristal a lui Swarovski se află într-o transformare constantă, cu scopul de a prezenta noi fațete în care pot fi materializate cristalele. André Heller a creat o lume de basm cu 14 camere subterane de "cristal". Rezultatul este o explorare a lucrărilor unor artiști de renume internațional ca Brian Eno, Tord Boontje, Niki de Saint Phalle, Jim Whiting, Keith Haring, Andy Warhol, Salvador Dalí, Susanne Schmögner, Pavel Seide și mulți alții.[1] [2] Punctul culminant al expoziției este Centenarul, care, cu cele peste 300.000 de carate, este cel mai mare cristal șlefuit vreodată.

În anul 2003 a avut loc o primă extindere a complexului, sub conducerea artistică a lui Fabrizio Plessi, Thomas Feuerstein, Hans Magnus Enzensberger și frații Peter și Roland Neuwirth. Lumea de cristal a lui Swarovski este vizitată anual de aproximativ 700.000 de turiști. Ea este a doua atracție turistică din Austria după Palatul Schönbrunn din Viena.

La intrarea în Lumea de cristal a lui Swarovski se află un cap de șoarece pe un piedestal. Acesta este un omagiu adus "primului șoarece", prima figurină de cristal din gama de produse a fabricii Swarovski. În anul 1976 ilustratorul tehnic Max Schreck a creat un șoricel din resturi de cristal. Ca urmare a succesului obținut de această figurină au fost create ulterior și alte figurine din cristale Swarovski. Acest tribut reprezentativ este un omagiu adus scânteii creatoare care generează noi idei.

Imagini[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Swarovski, Kristallwelten, Muzeu Swarovski Wattens, kristallwelten.swarovski.com 
  2. ^ „copie arhivă”. Arhivat din original la . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Lumea de cristal a lui Swarovski