Luis Arce

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Luis Arce
Date personale
Nume la naștereLuis Alberto Arce Catacora Modificați la Wikidata
Născut (60 de ani) Modificați la Wikidata
La Paz, Bolivia Modificați la Wikidata
Număr de copii3 Modificați la Wikidata
Cetățenie Bolivia Modificați la Wikidata
ReligieBiserica Catolică Modificați la Wikidata
Ocupațiepolitician
economist Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba spaniolă
limba portugheză
limba engleză Modificați la Wikidata
Președinte al Boliviei[*] Modificați la Wikidata
Deținător actual
Funcție asumată
Precedat deJeanine Áñez

Partid politicMovimiento al Socialismo[*][[Movimiento al Socialismo (political party in Bolivia)|​]] ()
Alma materUniversidad Mayor de San Andrés[*][[Universidad Mayor de San Andrés (university in La Paz, Bolivia)|​]] (licențiat în economie)
Universitatea din Warwick[*] (magister[*] în economie)[1]
Semnătură
Prezență online

Luis Alberto Arce Catacora (n. , La Paz, Bolivia), cunoscut și sub numele de Lucho Arce, este un politician bolivian care ocupă funcția de președinte al Boliviei din 2020, fiind cel de-al 67-lea bolivian care se află în această poziție.[2] A fost ministru al economiei și finanțelor publice din 2006 până în 2017 și în 2019 în timpul administrației lui Evo Morales.[3] Este membru al partidului politic Mișcarea pentru Socialism (MAS-IPSP).

Arce s-a născut în La Paz într-o familie de clasă mijlocie. A absolvit contabilitatea la Institutul de Educație Bancară din La Paz în 1984 înainte de a obține diplome în economie la Universitatea Superioară din San Andrés și la Universitatea Warwick din Anglia. A petrecut cea mai mare parte a anilor 1990 ca funcționar public într-o succesiune de posturi și predând economie la diferite universități. În 2006 a fost numit ministru al finanțelor de către noul președinte ales, Evo Morales. Arce a supravegheat o perioadă de creștere economică în Bolivia și, ca membru al MAS, și-a câștigat reputația de a fi tehnocrat.

Arce a fost ales candidat la președinție pentru Mișcarea pentru Socialism la alegerile generale din 2020, pe care le-a câștigat în primul tur cu 55,1% din voturi.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ https://warwick.ac.uk/fac/soc/economics/news/2021/11/warwick_welcomes_bolivian_president/  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ „Copa announces that Arce will be inaugurated on November 8” (în spaniolă). . 
  3. ^ „Who is Luis Arce, the President Elect of Bolivia?” (în spaniolă). .