Sari la conținut

Lucia Sturdza-Bulandra

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Lucia Sturdza Bulandra)
Lucia Sturdza-Bulandra
Date personale
Născută25 august 1873
Iași, România
Decedată (88 de ani)
București, Republica Populară Română
Cauza decesuluifalling from height[*][[falling from height (cause of death)|​]] Modificați la Wikidata
Căsătorită cuTony Bulandra, actor
Cetățenie Principatele Unite
 Regatul României
 Republica Socialistă România Modificați la Wikidata
Ocupațieactriță
actriță de teatru[*]
pedagogă[*] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba română Modificați la Wikidata
Alma materFacultatea de Litere a Universității din București[1]
Alte premii
Ordinul național „Steaua României”
Ordinul Muncii
Ordinul Vulturul Alb[*]
Medalia Benemerenti[*] Modificați la Wikidata
Semnătură

Lucia Sturdza-Bulandra (n. 25 august 1873, Iași – d. 19 septembrie 1961, București) a fost o renumită actriță de teatru din România.

Lucia Sturdza-Bulandra a fost una dintre marile figuri ale scenei românești, de neuitat în roluri de compoziție din dramaturgia universală și națională, spirit organizatoric, talent pedagogic ce a format generații întregi de actori: Nicolae Baltățeanu, George Calboreanu, Nae Roman, Dina Cocea, Radu Beligan, Victor Rebengiuc. Lucia Sturdza-Bulandra a fost fata cuplului Emil Sturdza și Magda (născută Diamandy). Bunicul ei este Vasile Sturdza căsătorit cu Ecaterina (născută Balș) și este nepoata lui Constantin Sturdza și Raluca (născută Manu). Strănepoata lui Constantin Sturdza și Ecaterina Sturdza (Cantacuzino-Pașcanu). Stră-stră-nepoata lui Vasile Sturdza și Ileana Solomon Sturdza (Costaki).

În 1898 a debutat la Teatrul Național din București iar în 1914, împreună cu soțul ei, a întemeiat o companie particulară. Din 1941 este actriță a Teatrului Municipal din București iar din 1947 până la sfârșitul vieții a fost directoarea acestui teatru, astăzi Teatrul Bulandra.

A fost profesoară la Conservatorul de artă dramatică din București timp de 30 de ani. A fost distinsă, de asemenea, cu titlul de Artist al Poporului (ante 1955).[2][3]

  • Conservatorul de artă dramatică, București
  • Actorul și arta dramatică, 1912
  • Amintiri, amintiri, ESPLA 1956

Luni, 10 iunie 2013, cu prilejul a 140 de ani de la nașterea actriței, Banca Națională a României a pus în circulație o monedă comemorativă, cu valoarea nominală de 10 lei, în scop numismatic. Moneda este din argint, cu titlul de 999‰, este rotundă, cu diametrul de 37 mm, iar greutatea de 31,103 g. Întregul tiraj al monedei, de 500 de exemplare, este emis de calitate proof, iar cantul monedei este zimțat.[4]

  1. ^ https://enciclopediaromaniei.ro/wiki/Lucia_Sturdza-Bulandra  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ ***, „În numele înfloririi artei și culturii, să apărăm pacea! Adunarea oamenilor de teatru din Capitală”, în ziarul Scînteia, anul XXIV, nr. 3164, vineri 24 decembrie 1954, p. 3.
  3. ^ V. S. [Valentin Silvestru], „Proiect de hartă teatrală a țării”, în revista Teatrul, anul IV, nr. 8, august 1959, p. 79.
  4. ^ „Banca Națională a României: Emisiune numismatică: monedă din argint - 140 de ani de la nașterea Luciei Sturdza-Bulandra. Arhivat din original la . Accesat în . 

Legături externe

[modificare | modificare sursă]

Imagini