Locuitorul din Carcosa

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
„Locuitorul din Carcosa”
AutorAmbrose Bierce  Modificați la Wikidata
TraducătorCornelia Marinescu
Țara primei aparițiiStatele Unite ale Americii  Modificați la Wikidata
Limbălimba engleză  Modificați la Wikidata
Genfilm de groază  Modificați la Wikidata
Data publicării  Modificați la Wikidata

Locuitorul din Carcosa” („An Inhabitant of Carcosa”) este o povestire scrisă de Ambrose Bierce. A fost publicată pentru prima dată în Buletinul informativ din San Francisco (San Francisco Newsletter) din 25 decembrie 1886 și a fost retipărită ulterior ca parte a colecțiilor lui Bierce Tales of Soldiers and Civilians⁠(d) și Valea bântuită (titlu original Can Such Things Be?).[1][2]

Narațiunea la persoana întâi se referă la un bărbat din orașul antic Carcosa care se trezește dintr-un somn provocat de o boală și se trezește pierdut într-o sălbăticie necunoscută.

Rezumat[modificare | modificare sursă]

Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

Un bărbat din orașul Carcosa, contemplând cuvintele filosofului Hali despre natura morții, rătăcește printr-o sălbăticie necunoscută. Nu știe cum a ajuns acolo, dar își amintește că era grav bolnav la pat. Își face griji că s-a rătăcit afară, într-o stare de nesimțire. Bărbatul se calmează în timp ce cercetează împrejurimile lui. El este conștient că este frig, deși nu simte exact frigul. El urmează un drum străvechi pavat și vede rămășițele dezasamblate ale pietrelor funerare și mormintelor. Întâlnește un râs, o bufniță și un om ciudat îmbrăcat în piei de animale, purtând o torță, care îl ignoră pe narator. Pentru prima dată, bărbatul devine conștient că trebuie să fie noapte, deși poate vedea clar ca ziua. Bărbatul stă lângă un copac ale cărui rădăcini ies dintr-un mormânt. Privind la piatra care a marcat cândva mormântul, el citește numele său, data nașterii și data morții sale. Apoi își dă seama că este mort și se află în mijlocul ruinelor „vechiului și faimosului oraș Carcosa”.

O notă de subsol de la sfârșitul povestirii spune: „Așa sunt faptele transmise mediumului Bayrolles[3] de către spiritul lui Hoseib Alar Robardin”.

Influențe[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Jess Nevins. „Fantastic Victoriana: R”. Arhivat din original la . 
  2. ^ gutenberg.org
  3. ^ Bierce later included the same medium as a narrative device in his short story "The Moonlit Road⁠(d)".
  4. ^ https://www.carcosaclub.com/.  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)

Legături externe[modificare | modificare sursă]