Livia Drusilla

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Livia Drusilla
Soție de împărat roman
Livia Drusilla Louvre Ma1233.jpg
Bust Liviei în bazalt de Egipt (Muzeul Luvru)
Date personale
Nume la naștereLivia Drusilla Claudia
Născută30 ianuarie 58 î.Hr.
Roma
Decedată28 septembrie 29
Roma
ÎnmormântatăMausoleum of Augustus[*] Modificați la Wikidata
PărințiMarcus Livius Drusus Claudianus[*]
Alfidia[*] Modificați la Wikidata
Frați și suroriMarcus Livius Drusus Libo[*] Modificați la Wikidata
Căsătorită cuTiberius Claudius Nero (c. 43 î.Hr.)
Augustus (c. 38 î.Hr.)
CopiiTiberius
Nero Claudius Drusus Modificați la Wikidata
CetățenieRoma Antică Modificați la Wikidata
Ocupațiepoliticiană Modificați la Wikidata
Activitate
Apartenență nobiliară
Familie nobiliarăDinastia Iulio-Claudiană
Livii Drusi[*]
Regent Modificați la Wikidata
Roman Empress Modificați la Wikidata

Livia Drusilla (30 ianuarie 58 î.Hr. - 28 septembrie 29), cunoscută și sub numele de Livia Augusta, a fost soția împăratului roman Augustus precum și consilierul său. Ea a fost mama împăratului Tiberius, bunica paternă a împăratului Claudius, străbunica paternă a împăratului Caligula, și stră-stră-bunica din partea mamei a împăratului Nero. Ea a fost zeificată de Claudius în anul 42.

Nașterea și prima căsătorie cu Tiberius Claudius Nero[modificare | modificare sursă]

S-a născut la 30 ianuarie 59 sau 58 î.H. ca fiică a lui Marcus Livius Drusus Claudianus și a soției sale, Aufidia, o fiică a magistratului Marcus Aufidius Lurco. Diminutivul Drusilla adesea găsit în numele ei sugerează că ea a fost a doua fiică. Marcus Livius Drusus Libo a fost fratele ei adoptat.

Ea a fost căsătorită de tatăl ei, probabil în 43 î.Hr. la vârsta de 16 ani cu Tiberius Claudius Nero. Tatăl ei s-a sinucis în Bătălia de la Philippi, împreună cu Gaius Cassius Longinus și Marcus Junius Brutus, dar soțul ei a continuat lupta împotriva lui Augustus, acum în numele lui Marc Antoniu și al fratele său, Lucius Antonius. Primul ei copil, viitorul imparat Tiberius, s-a născut în 42 î.Hr. În 40 î.Hr., familia a fost forțată să părăsească Italia în scopul de a evita interdicțiile lui Augustus și s-a alăturat lui Sextus Pompeius în Sicilia, după care a trecut în Grecia.

Dezvoltarea de inghetata[modificare | modificare sursă]

Un fapt puțin cunoscut este faptul că Livia a fost bine cunoscut în timpul ei pentru unele dintre cele mai vechi și cele mai bune inghetata a Europei antice. Ea a inventat ceea ce avea să devină numit tutti frutti.

Căsătoria cu Augustus[modificare | modificare sursă]

Când a fost decretată amnistia generală, în 39 î.Hr., Livia s-a întors la Roma, unde s-a întâlnit cu Augustus. La momentul întâlnirii lor, Livia avea deja cu soțul ei primul ei copil, Tiberius, și era însărcinată cu Drusus. În ciuda acestui fapt și deși Livia era căsătorită cu Tiberius Claudius Nero iar Augustus cu Scribonia, viitorul prim împărat a decis să divorțeze în ziua când soția lui a dat naștere fiicei lor, Iulia, și l-a convins (sau forțat) pe Tiberius Claudius Nero să facă la fel cu Livia. Drusus s-a născut la 14 ianuarie 38 î.Hr., în timp ce Livia și Augustus s-au căsătorit trei zile mai târziu.

Referințe și note[modificare | modificare sursă]