Sari la conținut

Lielupe

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Lielupe

El Lielupe prop de Jelgava.
Date geografice
Bazin hidrograficLielupes baseins[*][[Lielupes baseins |​]]  Modificați la Wikidata
EmisarGolful Riga  Modificați la Wikidata
Date hidrologice
Lungimea cursului de apă119 km  Modificați la Wikidata
Date generale
Țări traversateLetonia  Modificați la Wikidata
AfluențiNemunėlis[*][[Nemunėlis (river in Lithuania and Latvia)|​]], Mūsa[*][[Mūsa (river in Lithuania and Latvia)|​]], Iecava[*], Vircava[*], Īslīce[*], Kaucīte[*], Platone[*], Sesava[*], Svete[*], Svitene[*][[Svitene (river in Latvia and Lithuania)|​]], Spuņņupe[*], canalul Varkaļu[*], Zizma[*]  Modificați la Wikidata

Lielupe (în germană Kurländische Aa; numele său în letonă înseamnă râu mare) este un râu din Letonia, cu o lungime de 119 km și un bazin de 17600 km². El se formează prin confluența râurilor Mēmele și Mūsa (care izvorăsc în Lituania) lângă Bauska, în Letonia, trece prin provinciile istorice Semigalia (letonă Zemgale) și Curlanda (letonă Kurzeme). Pe ultima parte a cursului său inferior, râul curge paralel cu coasta și foarte aproape de aceasta, astfel încât orașul Jūrmala se întinde pe o distanță de 30 km între râu și mare. Lângă Babīte, râul se desparte în două brațe: brațul principal se varsă în Golful Riga al Mării Baltice, în timp ce brațul Buļļupe (în germană Kurische Aa) continuă să curgă paralel cu coasta și se varsă în fluviul Daugava.

Lielupe este navigabil pe o distanță de 100 km. Orașele mai mari traversate de râu sunt Bauska, Mežotne, Jelgava, Kalnciems și Jūrmala.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Lielupe
  • en Latvia, FAO - Aquastat - Informații despre bazinul râului Lielupe