Lidocaină

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Lidocaină
Lidocaine.svg
Denumiri
Nume comun Lidocaină
Denumiri comerciale
Lidocain ACS Dobfar Info®(CH)
Xylocain Viscös®(D)
Trachisan®(D)
Identificare
Număr CAS 137-58-6
Cod ATC
Statut legal
Toxicomanie
(dependență)
Căi de administrare
Metabolism
Biodisponibilitate
Timp de înjumătățire
(biologic)
Mod de excreție
Doza letală
Doza minimă letală
Doza letală medie
Date chimice
Formulă chimică C14H22N2O
Masă molară 234,34 g/mol−1
Densitate
Punct de topire
Punct de fierbere
Solubilitate
în apă
Solubilitate
Fraze R
Fraze S
Sunt folosite unitățile SI și condițiile de temperatură și presiune normale dacă nu s-a specificat altfel.

Lidocaina nume comercial xilocaină, este un anestezic local de tip amidic, derivat al cocainei dar nu are efectul euforic sau de dependență al cocainei.

Utilizare[modificare | modificare sursă]

Lidocaina este utilizată frecvent în medicina umană și medicina veterinară ca anestezic local. Fiind utilizat în anestezia pe traiectul unui nerv sau anestezie prin infiltrație locală. Acțiunea analgezică se instalează la 2-5 minute după administrare și are o durată de 20- 45 minute. Acționează și asupra mucoaselor, de aceea este folosit sub formă de spray-uri sau alifii înainte de intubare. Se mai poate folosi în doze mici sub formă de tablete pentru combaterea tusei, este folosit pe scară largă în stomatologie. Medicamentul mai este folosit în tratamentul zonei Zoster, stabilizarea ritmului cardiac, tulburări de ejaculare la bărbați si femei.

Mecanismul de acțiune[modificare | modificare sursă]

Lidocaina blochează canalele de descărcare de potențial ale sodiului din membrana celulară nervoasă. Atunci când apar exicitanți externi ca presiune, durere, excitant termic la nivelul pielii care normal este transmis mai departe creierului. Sistemul de transmitere la nivelul celulei nervoase senzitive este blocat, deoarece natriul nu mai poate traversa membrana celulară, și nu mai ia naștere o diferență de potențial la nivelul membranei celulare.

Efecte secundare[modificare | modificare sursă]

Efecte secundare nedorite sunt tulburări a SNC (Sistemul Nervos Central) ca stări de neliniște, crampe, tulburări de ritm cardiac sau alergii.

Substanțe care pot fi asociate cu lidocaina[modificare | modificare sursă]

Substanțe care pot fi asociate cu lidocaina sunt :

Fenacetin (36 %), cofeină (7 %), procaină (2 %), benzocaină (1,4 %) și paracetamol (1,4 %). Mai rar se asociază (sub 1 %) cu diltiazem, tetramisol, amfetamină, ibuprofen, acid acetilsalicilic, acid ascorbic, efedrină, hidroxizină, MDMA, metamfetamină, foledrin, tetracain, articain, diacetilmorfină, chetamină și fenmetrazin.