Liban la Concursul Muzical Eurovision

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Liban

Steag

Televiziune națională TeleLiban
Participări 0
Prima participare -
Cel mai bun rezultat -
Cel mai slab rezultat -

Liban nu a participat niciodata la Concursul Muzical Eurovision.Télé Liban, trebuia sa faca tara sa debuteze la Concursul Muzical Eurovision 2005 cu piesa "Quand tout s'enfuit" interpretata de Aline Lahoud, dar a reununtat din cauza tarii care nu dorea sa difuzeze piesa tarii Israel.

Selectie nationala[modificare | modificare sursă]

Pe 21 octombrie 2004, Ibrahim El Khoury,presedintele a televiziunii Télé Liban,a afirmat ca Liban doreste sa-si faca debutul in anul 2005 la Kiev, Ucraina. Pe 3 noiembrie ,s-a anuntat ca Aline Lahoud a fost selectata sa reprezinte Liban. selected Piesa ei din orient-occident, "Quand tout s'enfuit", interpretata in limba franceza si scrisa de Jad Rahbani si Romeo Lahoud, a fost selectata pe la mijlocul lunii februarie. Lahoud trebuia sa prezinte melodia ei in semifinala din 19 mai 2005.

Retragere[modificare | modificare sursă]

Pe 15 decembrie 2004, Télé Liban a anuntat ca tara este fortata sa se retraga din motive financiare, negand faptul conflictului poilitic cu Israel. Totusi, cinci zile mai tarziu, EBU a rezolvat problema cu Tele Liban si astfel Liban ajunge pe lista oficiala a tarilor participante din 2005.

La inceputul lui martie 2005, pe site-ul oficial libanez al Concursului Muzical Eurovision, in lista participantilor Israel nu aparea.EBU a rugat Tele Liban sa rezolve problema in 24 de ore, astfel risca eliminarea, situl a retras intreaga lista a participantilor si in schimb au pus un link care ducea spre Eurovision.tv, situl oficial al Concursului Muzical Eurovision.

Spre sfarsitul lunii, EBU a discutat cu Télé-Liban sa fie siguri ca acestia vor difuza intreg concursul, inclusiv piesa Israelului, fara intreruper. Tele Liban nu a garantat aceasta, asa ca pe 18 martie 2005, Liban a fost fortata sa renunte. Télé-Liban a scris pe situl sau "nu este permis sa difuzeze intrarea Israelului, incalcand astfel regulile concursului din 2005" si s-a retras.Datorita retragerii Tele Liban aproape dupa trei luni de la deadline-ul din 15 decembrie, EBU a penalizat Tele Liban cu trei ani de absenta in privinta participarii la Concursul Muzical Eurovision.

Dupa 2005[modificare | modificare sursă]

Cu trei ani de penalizare, Tele Liban nu a mai putut participa in concurs pana la cel din 2009 .

In 2007, cantaretul libanez Mika, a afirmat ca doreste sa reprezinte tara la concursul din 2008, deoarece multe televiziuni nationale nu li se impuneau participarea, precum LBC sau alte televiziuni, toate putand incerca sa devina membre EBU. Participarea acestuia nu s-a dus la bun sfarsit iar tara nu a mai incercat sa participe dupa expirarea interzicerii participari la concurs.

Incercare[modificare | modificare sursă]

Aline Lahoud ar fi fost prima reprezentanta
An Gazda Artist Cantec Finala Puncte Semi Puncte
2005 Ucraina Kiev Aline Lahoud '''Quand Tout S'Enfuit''' X X X X