Leviatanul

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Acest articol se referă la lucrarea filozofului Thomas Hobbes. Pentru alte utilizări ale termenului, vezi Leviatan.

Leviathan este lucrarea fundamentală a filozofului Thomas Hobbes. Prin această lucrare, Hobbes devine fondatorul teoriei politice a iluminismului, contractualismul. Conform acestei teorii oamenii sunt parte a unui intelegeri (contract), prin care ei renunță la o parte din drepturile lor în favoarea suveranului. Prin aceasta, Hobbes incearca sa ofere un fundament filosofic pentru existenta monarhiei in Anglia.

Prin agrearea contractului, ca soluție rațională, indivizii părăsesc starea de natură, caracterizată ca un „război împotriva tuturor”, dar și prin sintagma celebră „Homo homini lupus” (Omul este lup cu ceilalți). Motivul deciziei de a parasi aceasta stare este dorinta de siguranta. Astfel, oamenii, organizandu-se intr-o societate, isi cedeaza libertatea, vointa si alte drepturi naturale unui conducator, in schimbul protectiei oferite de acesta.

Trebuie inteles faptul ca filosofii contractualisti percep omul ca fiind o fiinta asociala, avand o inclinatie naturala catre autonomie. Oamenii sunt anteriori statului, societatii. Starea de natura este una prestatala. Aceasta teza se opune conceptiei aristotelice care considera ca omul este prin nastere o fiinta sociala ("zoon politicon").

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Wikicitat
Wikicitat
La Wikicitat găsiți citate legate de Leviatanul.