Leopold I, Prinț de Anhalt-Dessau

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Leopold I
Date personale
Născut3 iulie 1676(1676-07-03)
Dessau, Anhalt-Dessau
Decedat (70 de ani)
Dessau, Anhalt-Dessau
ÎnmormântatDessau-Roßlau Modificați la Wikidata
PărințiJohann Georg al II-lea, Prinț de Anhalt-Dessau
Henriette Catherine de Nassau
Frați și surori Elisabeth Albertine of Anhalt-Dessau[*][[Elisabeth Albertine of Anhalt-Dessau (princess-Abbess of Herford)|​]]
Princess Henriette Amalia of Anhalt-Dessau[*][[Princess Henriette Amalia of Anhalt-Dessau (Regent of Nassau-Dietz (1666-1726))|​]]
Marie Eleonore of Anhalt-Dessau[*][[Marie Eleonore of Anhalt-Dessau ((1671-1756))|​]]
Princess Johanna Charlotte of Anhalt-Dessau[*][[Princess Johanna Charlotte of Anhalt-Dessau (Margravine of Brandenburg-Schwedt and later Abbess of Herford (1682-1750))|​]] Modificați la Wikidata
Căsătorit cuAnna Louise Föhse
CopiiWilhelm Gustav, Prinț Ereditar de Anhalt-Dessau
Leopold al II-lea, Prinț de Anhalt-Dessau
Dietrich, mai târziu Regent
Frederic Henric Eugen
Henriette Marie Louise
Louise, Prințesă de Anhalt-Bernburg
Maurice
Anna Wilhelmine
Leopoldine Marie de Brandenburg-Schwedt
Henriette Amalie
Johann Georg Henrich von Berenhorst
Karl Franz von Berenhorst
Religieluteranism Modificați la Wikidata
Ocupațiecolecționar de artă[*] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba germană Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Familie nobiliarăCasa de Ascania
Prinț de Anhalt-Dessau
Domnie7 august 1693 – 7 aprilie 1747
PredecesorJohann Georg II
SuccesorLeopold II

Leopold I, Prinț de Anhalt-Dessau (3 iulie 16767 aprilie 1747) a fost prinț german din Casa de Ascania și conducător al principatului Anhalt-Dessau din 1693 până în 1747. De asemenea, a fost Generalfeldmarschall în armata prusacă.

Primii ani[modificare | modificare sursă]

Leopold s-a născut la Dessau ca al 9-lea din cei zece copii (și cel mai mic din cei doi fii) ai lui Johann Georg al II-lea, Prinț de Anhalt-Dessau și a soției acestuia, Henriette Catherine de Nassau. Fratele lui mai mare a murit înainte ca Leopold să se nască.

Încă din tinerețe s-a dedicat preocupărilor militare, pentru care a fost educat atât fizic cât și mental. A devenit colonel de regiment prusac în 1693 și în același an a moștenit principatul. Pentru restul lungii sale vieți, el a efectuat simultan sarcinile unui prinț suveran și ale unui ofițer prusac.

Prima campanie a lui Leopold a fost în 1695 în Țările de Jos, în care a fost prezent la Asediul de la Namur. A rămas pe câmpul de luptă până la sfârșitul războiului în 1697, de afacerile principatului ocupându-se mama sa, prințesa văduvă Henriette Catherine.

Cariera militară[modificare | modificare sursă]

Războiul Succesiunii Spaniole[modificare | modificare sursă]

Leopold I, Prinț de Anhalt-Dessau

Cariera militară ca important comandant a lui Leopold a început odată cu izbucnirea Războiului de Succesiune spaniol în 1701. El a adus multe îmbunătățiri în armata prusacă, și a preluat comanda unui corp prusac de armată pe Rin, servind în asediile la la Kaiserswerth și Venlo în 1702. În anul următor, a obținut gradul de general-locotenent și a luat parte la Asediul de la Bonn. În campania din 1704 primul contingent prusac a servit sub Louis Wilhelm, Margraf de Baden-Baden, apoi sub Eugen de Savoia, și a luptat la Blenheim.

În 1705 Leopold a fost trimis cu un corp prusac să se alăture Prințului Eugen în Italia, și la 6 august a luptat în Bătălia de la Cassano. În Bătălia de la Torino a fost primul care a intrat în fortificațiile ostile (7 septembrie 1706). El a mai servit în mai multe campanii în Italia, apoi, sub comanda lui Eugen, s-a alăturat lui Marlborough în Țările de Jos, fiind prezent în 1709 la Asediul de la Tournai și Bătălia de la Malplaquet.

În 1710 Leopold a preluat comanda întregului contingent prusac pe frontul francez și în 1712 a fost făcut mareșal la cererea expresă a Prințului Moștenitor a Prusiei, Frederic Wilhelm, care a servit ca voluntar cu el. În prima parte a domniei lui Frederic Wilhelm, Prințul de Dessau a fost unul dintre membrii cei mai influenți ai cercului de guvernare prusac.

Marele Război al Nordului[modificare | modificare sursă]

Deși Prusia a fost ostilă Suediei, prusacii au fost reticenți în a participa la Marele Război al Nordului. Numai după ce rușii au distrus cea mai mare parte din armata suedeză Prusia a intrat în război în 1715. Leopold l-a însoțit pe rege pe front, comandând o armată de 40.000 de oameni și învingând forțele mult mai mici ale lui Carol al XII-lea al Suediei în lupte grele pe insula Rügen la 16 noiembrie în alianță cu armata daneză. În timp de pace, și în special după o scurtă ceartă și duel cu generalul Friedrich Wilhelm von Grumbkow în 1725 s-a dedicat instruirii armatei prusace.