Leopardul de Amur

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Leopardul de Amur
Leopard de Amur la Colchester Zoo, Anglia
Stare de conservare

Critic  (IUCN 3.1)[1]
Clasificare științifică
Regn: Animalia
Încrengătură: Chordata
Clasă: Mammalia
Ordin: Carnivora
Familie: Felidae
Gen: Panthera
Specie: Panthera pardus
Subspecie: P. p. orientalis
Nume trinomial
Panthera pardus orientalis
(Schlegel, 1857)
Areal de răspândire
Sinonime

Panthera pardus amurensis

Leopard de Amur în captivitate

Leopardul de Amur sau pantera de China (Panthera pardus orientalis) este o subspecie de leopard, din genul Panthera, originară din ținutul Primorie, în regiunea fluviului Amur. Este clasată ca specie în pericol de extincție.

Descriere[modificare | modificare sursă]

Este cunoscut pentru picioarele sale lungi și blana deasă care îi permite să supraviețuiască în anotimpul rece. Este un cățărator foarte bun care își pândește prada pe care o mănâncă singur. După ce se satură, își ascunde restul de pradă în copaci, pentru a o mânca mai târziu. Culoarea blănii sale se schimbă, având o nuanță mai deschisă iarna și fiind mai roșiatică pe timpul verii. Leopardul de Amur este una din cele mai rare subspecii de leoparzi, existând între 45-60 de exemplare în toată lumea, dintre care în jur de 20 în sălbăticie. Poate atinge viteza de 60 de km/h pe perioade scurte de timp și poate sări 6 metri în plan orizontal și 3 metri în plan vertical. Are în jur de 50 kg. Alimentație: se hrănește în special cu căprioare, porci sălbatici, căprioare sika și iepuri de câmp. Leopardul de Amur este o specie primejdioasă, care atacă oamenii, dar numai când se simte amenințat.

Referințe și note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Jackson, P., Nowell, K. (). „Panthera pardus ssp. orientalis”. Lista roșie a speciilor periclitate IUCN. Versiunea 2014.3. Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii. 
Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Leopardul de Amur
Wikispecies
Wikispecies
Wikispecies conține informații legate de Leopardul de Amur