Lacul Ladoga

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Harta Lacului Ladoga. În roz este arătat oraşul St. Petersburg, situat la Golful Finic din Marea Baltică.

Lacul Ladoga (tradus în limba rusă: Ладожское озеро, Ladojskoie Ozero, în limba finlandeză: Laatokka) este cel mai mare lac al Europei, atât în republica autonomă Carelia cât și în regiunea Leningrad din nord-vestul Rusiei, lângă granița cu Finlanda.

Lacul are o suprafața de 17.700 km². Are cam 660 de insule cu o suprafață totală de 435 km². Cele mai multe insule se află lângă malul de nord-vest, printre ele aflându-se și Insulele Valaam. Apele lacului se varsă în Marea Baltică prin râul Neva, pe teritoriul orașului Sankt Petersburg.

Bazinul său hidrografic este de 276.000 km². El include aproximativ 50.000 de lacuri și 3.500 de râuri mai lungi de 10 km. Cei mai importanți afluenți, cei care aduc peste 85% din apele care se varsă în lacul Ladoga, sunt:

În Ladoga trăiește o subspecie endemică de focă inelată.

Istoria Lacului Ladoga[modificare | modificare sursă]

Lacul Ladoga forma o parte importantă a drumului comercial al varegilor către Grecia. Cea mai veche capitală a Rusiei, Starâe Ladoga, a împrumutat numele de la lac.

Vechea Mânăstire Valaam a fost fondată pe insula Valaam (în finlandeză: Valamo), cea mai mare insulă din Lacul Ladoga, a fost abandonată între 16111715 și a fost renovată în mod remarcabil în secolul al XVIII-lea și evacuată în Finlanda în timpul războiului sovieto-finlandez din iarna 1939-1940. În 1989 în mânăstire s-a reluat viața monastică. Alte locuri de interes istoric sunt mânăstirile Koneveț și Alexandr-Svirski, care păstrează mostre ale arhitecturii medievale moscovite.

Între 16171721 lacul Ladoga era traversat de granița suedezo-rusă, iar între 18121940 de cea fino-rusă.

În timpul asediului Leningradului, 19411944, lacul Ladoga a fost singura cale de acces către orașul înconjurat. Aprovizionarea se făcea cu ajutorul camioanelor peste gheața groasă a lacului pe așa-numitul "drum al vieții", iar vara se făcea cu ajutorul vapoarelor.

Vezi și[modificare | modificare sursă]