Lacul Balhaș

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Imagine din satelit Lacul Balhaș. jos pe partea stângă se poate vedea un afluent al lacului râul Ili
Date
Nume: Lacul Balhaș
Amplasare: Asia, în estul. Kazahstanului
Suprafață până la 18.428 km²
Adâncime maximă: până la 26 m
Lungime: până la 620 km
Lățime: 4,5 bis 70 km
Afluenți: Ili, Karatal
Scurgere: nu are scurgeri
Oglinda apei: max. 342 m deasupra n.m.
Orașe: Balhaș
Caracterisctici: Lac fără scurgeri exterioare

Lacul Balhaș (în kazahă Балқаш көлі, lacul mlaștină) este un lac fără scurgere în stepa uscată din Kazahstan, Asia. Lacul care atinge suprafața de 18.428 km² este situat în bazinul dintre:

  1. Pragul Kazahstanului compus din munți (Ulutau 1.565 m) din Asia centrală și
  2. Țara celor șapte râuri (rus. Семиречье, Semireciîe, kazah. Жетысу, Jetîsu, kirgiz. Джети-суу, Djeti-suu) o regiune muntoasă cu munții mai importanți ca Tien Shan și dsungarișe Alataus cu râurile principale Ili, Karatal, Bien, Aksu, Lepsy, Baskan și Sarkand.

Lacul are o formă de semilună, cu malul sudic neregulat având numeroase insule și peninsule. Mărimea lacului variază după nivelul apei, lacul poate atinge o lungime de 620 km și o adâncime de 26 m, oglinda apei atingând 342 m deasupra n.m.
Adâncimea medie fiind 5,8 m, lacul fiind împărțit în două printr-o zonă de îngustare când s-a construit șoseaua Uzun-Aral.
Partea estică a lacului este foarte sărată, apa având (>7%) sare, pe când partea vestică este mai dulce cu (0,5-1,5%) sare, această îndulcire a apei se datorează afluenților din vest și comunicarea redusă dintre partea de est cu cea de vest a lacului.
Orașul cel mai apropiat este Balhaș.

Ecologie[modificare | modificare sursă]

La fel ca și lacul Aral este un lac amenințat de secare, cauzat prin anii 1960 de către politica greșită a URSS de a irigarea suprafețele cultivate cu bumbac cu apă provenită din bazinul hidrografic a râurilor care îl alimentează. În anul 1970 este construit un baraj de hidrocentrală pe râul Ili (suprafața lacului de acumulare Kaptșagai fiind de peste 1.800 km²) ce a determinat o scădere cu 2 m a nivelului apei lacului Balhaș, la acestea se adaugă urbanizarea intensă a provinciei chineze Xinjiang, necesarul crescut de apă fiind asigurat de râul Ili un afluent lacului. Având în vedere relațiile istorice neprietenoase dintre Kazahstan și China sunt speranțe puține de a se ajunge la o înțelegere, pentru a ameliora starea lacului.

Legături externe[modificare | modificare sursă]