Cvas

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Kvas)
Cvasul
Vânzător de cvas pe stradă, din Ucraina

Cvasul (rusă Квас, în limba rusă sau poloneză are sensul de acid) este o băutură fermentată făcută din secară sau pâine de secară. Deși, după standardele din Rusia conține maximum 1,2% alcool, este clasificat ca o băutură alcoolică. Este popular în Rusia, țările din centrul și estul Europei, dar și în toate statele din fosta URSS, ca de exemplu Uzbekistan. Datorită conținutului slab de alcool (0,05-1,44%), poate fi consumat și de copii.

Cvasul este produs prin fermentația naturală a pâinii (negre) făcute din grâu, secară sau orz, și, uneori, este aromatizat cu fructe, fructe de pădure, stafide sau sevă de mesteacăn colectată primăvara devreme.

Până în secolul al XII-lea, cvasul din Rusia era mai puternic și mai gros decât berea modernă. Cvasul era considerat o băutură alcoolică, iar analogul cuvântului "bețiv" în limba rusă din acea vreme era cuvântul "kvasnik" (conceptul de argou "cvas", în sensul de "beție", a supravieţuit până în zilele noastre în Rusia). Începând cu secolul al XII-lea, a început să se facă diferenţa între cvasul ca o băutură acră cu conținut scăzut de alcool și cvasul ca o băutură alcoolică.

Cvasul ca o băutură alcoolică a început să fie numit "creat" (творёным), adică fiert, și nu acrit arbitrar, ca cvasul obișnuit.[1][2]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Квас. Способы приготовления. — Феникс. Cvas. Metode de preparare. - Ed. Phoenix — ISBN 5-222-08996-7.
  2. ^ Похлёбкин В. В. 2. Термины спиртных напитков, существовавшие в Древней Руси с IX по XIV век // История водки (IX—XX вв.). — М.: Интер-Версо, 1991. — 288 с. — ISBN 5-85217-012-7. Denumiri de băuturi alcoolice care au existat în Rusia Antică din secolele IX-XIV / Istoria vodcii (secolele IX-XX). pag. 3